A blogról

Ajánlom magamat

Utolsó kommentek

  • Paraphone: @horvathviteztamas: Köszönöm, hogy felhívtad a figyelmemet mindezekre, már törlöm is az egészet. :D (2021.02.23. 21:07) Don Pepe: vegánság és egyéb
  • horvathviteztamas: Tévedések, csúsztatások és nettó baromságok elegye... (2021.02.18. 15:52) Don Pepe: vegánság és egyéb
  • lordblog: Tegnap este megnéztem az egyik drága unokám, NUDLESZ videóját. A Pesti utcán ment egyik embertől a... (2019.07.09. 13:58) Elek Zé, és a Sonkás Tömlős Sajt
  • JanCsi: "...végül a legnagyobb csoport, azok a középosztálybeliek, akiknek nincs ízlésük, de nem akarnak p... (2019.04.08. 22:44) Padthai Wokbar
  • asztronau: Hát barátom, neked nem való más mint a McDonalds és a kínai :)) Végre egy igényes, friss, normál... (2018.09.03. 15:15) Padthai Wokbar
  • Utolsó 20

Címkék

áfonya (1) aldi (1) Aldi (2) Alekosz (1) Allee (1) almalé (1) Alsóörs (1) amerikai álom (1) Andretti (1) angol reggeli (1) archív (3) Árpád híd (1) ázsiai hét (1) Balaton (3) Balatonszemes (1) balzsamecet (1) baromfi fasírt (1) Beáta (1) bébiparaj (1) BelFrit (1) Belga csoki (1) bevezető (2) bolognai (1) Budaörs (1) burger (2) Butler selection (1) butter brothers (1) Campona (1) chips (4) cinizmus (1) citarin (1) citrom (2) Cool Snack (1) csicseriborsó krém (1) Csíkos (1) csirke (4) csízió (1) csokoládé (1) curry (2) dogger (1) Don Pepe (14) DPFC (1) ecet (1) édesítőszer (1) édesség (4) egészséges (1) Elek Zoltán (1) Eurocenter (1) fagyi (1) fagylalt (2) fekete erdő (1) felirat (1) félkészétel (1) Fructiv (1) galambóc (1) gárdony (1) gombás csirke (1) Good milk (1) Grafiti (1) gránátalma (1) GRoby (1) guava (1) gyorsétterem (2) gyros (1) gyümölcsrizs (1) hagyma (2) hamburger (5) hamé mártás (1) hamhotburdogger (1) happy day (1) házi (4) hekk (1) hot dog (1) hummus (1) ital (1) jegeskávé (1) joghurtital (1) kacsa (2) káposzta (1) kávé (1) kebab (1) kenyér (2) Kicsi (2) kínai (22) kínai leves (2) kiwi ital (1) knorr (1) konzerv (1) krumpli (1) krumpliszirom (1) landliebe (1) lángos (2) legalja (2) Lidl (1) light (1) Lipóti pékség (1) longer (1) májas (1) mammut (1) margarin (1) marha (1) marhalábszár (1) Meki (2) melegszendvics (2) mexikói (1) méz (1) mézes-mustáros (1) Müller (2) mustár (1) narancs (1) NDK szendvicssütő (1) Népstadion (1) növényi zsír (1) OK (1) önkiszolgáló pénztár (1) padthai (1) pain pailasse (1) párizsi (1) pékség (3) péksütemény (4) pisztácia (1) pizza (6) pizzafeltét (1) pizzahajó (1) Porecs (1) pörkölt (1) Power fruit (1) pringles (1) pro és kontra (2) pulled pork (1) quark (1) rágó (1) rakott krumpli (1) rauch (1) recept (3) reggeli (1) Ricco (1) rudi (1) rum-trauben-nuss (1) sajt (1) sajtkrém (2) sajtos párizsi (1) saláta (1) sárgabarack (1) sió (1) spagetti (1) Spar (3) sprotni (1) strandkaja (1) sugár (1) sült krumpli (1) szalonna (1) szendvics (1) szénsavas üdítő (1) szeptemberi étlap (1) szolgálati közlemény (1) szósz (1) szponzorált tartalom (1) TAO (1) tésztás leves (1) thai (1) Tian Tan (1) tízsajtos (1) tojás (1) toszkána (1) trópusi (1) tubus (1) tuti (1) újbuda (1) Új Shanghai (1) unboxing (1) vajas keksz (1) vega (2) vegán (2) video info 1 (1) virslis (1) Vitorlás (1) Wok (1) wokbar (1) youtube (1) (1) Címkefelhő

Junkfood 2.0. "Az vagy, amit megeszel. Én szeméten élek."

2014.07.20. 10:17 Paraphone

Legalja: Kenhető növényi zsír

Címkék: legalja margarin növényi zsír

A blog karakterisztikájának, alapfilozófiájának egyik meghatározó sarokpontjához érkeztünk el. A most bemutatandó termék szimbolizálja mindazt az embertelen, kapzsi, hazug, kizsákmányoló, szabályzók nélküli vadkapitalizmust, amely lehetővé teszi, hogy ily mértékben tegyük tönkre, csapjuk be, semmizzük ki, és mérgezzük meg a fogyasztót. Vesszen az Ember, éljen a Fogyasztó! De ne túl sokáig, és addig se nagyon egészségesen.

Na jó, meglehet, kissé elragadtattam magam. De azt lássuk be, hogy a címben szereplő "élelmiszer" a vegyipar és az élelmiszer-ipar házasságának legtorzabb szülötte. Ugorjunk hát fejest az Ocsmány Ételek-tematika legmélyebb pöcegödrébe, a kenhető növényi zsírba.



Történelem és technológia: a margarin

Mint az tudvalevő, a háborúknak rengeteget köszönhet az emberiség. Például a régieknél korszerűbb, hatékonyabban gyilkoló fegyvereket. És a cukorrépából készült cukrot, amire pl az angolok jöttek rá, a napoleoni blokád idején. Vagy éppenséggel a margarint, amit a németek fejlesztettek ki az első VH élelmiszerhiányai során.

A margarin műétel. Na jó, ne ugorjunk ennyire előre, inkább oszlassunk el gyorsan pár félreértést.
Pl az első: a növényi olajból készült termékek egészségtelenek. Ez nem igaz.
Ahogy a marketingesek szorgos butításával ellentétben a vaj sem egészségtelen (sőt, egyedülálló B és D-vitamin forrás), úgy önmagában az olajos magvakból hidegen préselt olaj sem az.
A növényolaj (és az abból készült margarin) a feldolgozása során válik egyre egészségtelenebbé.
A "korszerű, modern" vásárlói elvárásoknak megfelelve a gyártás során forrón préselik, átgőzölik a napraforgó-magot, majd az így nyert olajat hidrogénezik (=savas gőzzel kezelik), szag-és íztelenné teszik, megszüntetik a zavarosságát, és megoldják, hogy ne csapódjon ki belőle a zsír (=homogenizálják).
A végeredmény kb annyira emlékeztet a szotyolára, mint a motorolaj.

Majd ezt a folyadékot, és annak gyártási melléktermékeit addig abuzálják, amíg egy vajszerű, hidegen se keményedő anyagot kapnak. Na, ez a valami a margarin.

Mint arra már céloztam, a margarinból a marketing és a média a háború gyűlölt kényszermegoldásából az egészséges táplálkozás zászlóshajóját kívánta kreálni, azzal a felkiáltással, hogy lám, a margarin védi a szívet(?!), mivel nincs benne zsír. (Mer' a zsír az rossz.) Mellékes körülmény, hogy semmi egyéb sincs benne - viszont valamiből mégiscsak áll, tehát az a valami egészségtelen. Alig 40 év elég volt a fogyasztóknak, hogy erre rájöjjenek, így manapság a vaj új reneszánszát éri - sajnos árban a margarin még mindig versenyképesebb.

A jelen: kenhető növényi zsír

Az egyik válságból a másikba zuhanó, folyamatos anyagi gondokkal terhelt bérrabszolga (=átlagember) irigykedve néz azokra a burzsoá jómódúakra, akik a 2-3000 ft/kg-os vajról szintén csak álmodozhatnak, de középosztálybeli felsőbbségük tudatában természetes mozdulattal teszik kosarukba a 600-1000 ft/kg-os árú margarint.
Az ilyen átlagemberek lógó orral veszik le a polcról a kenhető növényi zsírt, melynek kilója nincs 300 ft.

Hogy kerülhet valami ennyibe?

MI lehet ebben, ha ennyiből kihozzák úgy, hogy még az 50% körüli haszon is rajta van?

A kenhető növényi zsír elnevezést azok a trutymók kapják, melyek még az amúgy eléggé megengedő élelmiszer-ipari szabályozás szerinti margarin kategóriába sem férnek bele.
Állnak tehát a margarintermelés melléktermékeiből, töménytelen vízből, könnyből, keserűségből, és fájdalomból.

Kár volna bármelyik multi saját márkás termékét külön kipécézni, hisz mind ugyanaz: fél kilós műanyag tégely, rosszul záródó fedéllel, 160 ft-os átlagáron.
Benne seszínű kenőccsel, melyből dől a kicsapódó víz. A kenhető jelző óvatos túlzás, hisz ezek legtöbbje annyira lágy, hogy az önthető jelző jobban illene rájuk.
Íze és illata egyiknek sincs, de talán jobb is így.

Elmondható, hogy nincs az a finom szendvics, amit ne lehetne elcseszni egy kellően vastag réteg kenhető növényi zsírral - ami a fentiek ismeretében paradoxonnak tűnik, pedig nem az.

1/10

Legalja sorozatom következő részeiben várható termékek a Csízió pizzafeltét, és a 300ft/kg-os baromfipárizsi.

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://belpokol.blog.hu/api/trackback/id/tr456525703

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Artyom2034 2014.07.20. 19:59:24

Éljen a profit!44
Viccet félretéve: tényleg szörnyű, hogy profitmaximalizálás érdekében semmi sem szent.

csuha9 2014.07.29. 18:23:14

Egy kis korrekció: a margarint valójában a francia hadsereg számára fejlesztették ki III. Napóleon idején, amikor a hadsereg pályázatot írt ki olyan élelmiszerre, amely jól bírja a szállítást és nem avasodik könnyen.

csuha9 2014.07.29. 18:29:11

És egy újabb kis korrekció: a répacukrot nem az angolok, hanem a franciák kezdték gyártani (amúgy a németek fedezték fel), mivel a blokád során nem Napóleon zárta el az angolokat, hanem éppen fordítva: az angolok vonták blokád alá a kontinentális Európát.

Paraphone 2014.08.03. 19:03:48

Majdnem jól emlékeztem mindenre, így jár az, aki csak write only módban használja az internetet. :D

csuha9 2014.08.07. 20:01:22

Semmi baj, ezek részletkérdések. Amúgy a cikk jó.
süti beállítások módosítása