A blogról

Ajánlom magamat

Utolsó kommentek

  • Paraphone: @horvathviteztamas: Köszönöm, hogy felhívtad a figyelmemet mindezekre, már törlöm is az egészet. :D (2021.02.23. 21:07) Don Pepe: vegánság és egyéb
  • horvathviteztamas: Tévedések, csúsztatások és nettó baromságok elegye... (2021.02.18. 15:52) Don Pepe: vegánság és egyéb
  • lordblog: Tegnap este megnéztem az egyik drága unokám, NUDLESZ videóját. A Pesti utcán ment egyik embertől a... (2019.07.09. 13:58) Elek Zé, és a Sonkás Tömlős Sajt
  • JanCsi: "...végül a legnagyobb csoport, azok a középosztálybeliek, akiknek nincs ízlésük, de nem akarnak p... (2019.04.08. 22:44) Padthai Wokbar
  • asztronau: Hát barátom, neked nem való más mint a McDonalds és a kínai :)) Végre egy igényes, friss, normál... (2018.09.03. 15:15) Padthai Wokbar
  • Utolsó 20

Címkék

áfonya (1) Aldi (2) aldi (1) Alekosz (1) Allee (1) almalé (1) Alsóörs (1) amerikai álom (1) Andretti (1) angol reggeli (1) archív (3) Árpád híd (1) ázsiai hét (1) Balaton (3) Balatonszemes (1) balzsamecet (1) baromfi fasírt (1) Beáta (1) bébiparaj (1) BelFrit (1) Belga csoki (1) bevezető (2) bolognai (1) Budaörs (1) burger (2) Butler selection (1) butter brothers (1) Campona (1) chips (4) cinizmus (1) citarin (1) citrom (2) Cool Snack (1) csicseriborsó krém (1) Csíkos (1) csirke (4) csízió (1) csokoládé (1) curry (2) dogger (1) Don Pepe (14) DPFC (1) ecet (1) édesítőszer (1) édesség (4) egészséges (1) Elek Zoltán (1) Eurocenter (1) fagyi (1) fagylalt (2) fekete erdő (1) felirat (1) félkészétel (1) Fructiv (1) galambóc (1) gárdony (1) gombás csirke (1) Good milk (1) Grafiti (1) gránátalma (1) GRoby (1) guava (1) gyorsétterem (2) gyros (1) gyümölcsrizs (1) hagyma (2) hamburger (5) hamé mártás (1) hamhotburdogger (1) happy day (1) házi (4) hekk (1) hot dog (1) hummus (1) ital (1) jegeskávé (1) joghurtital (1) kacsa (2) káposzta (1) kávé (1) kebab (1) kenyér (2) Kicsi (2) kínai (22) kínai leves (2) kiwi ital (1) knorr (1) konzerv (1) krumpli (1) krumpliszirom (1) landliebe (1) lángos (2) legalja (2) Lidl (1) light (1) Lipóti pékség (1) longer (1) májas (1) mammut (1) margarin (1) marha (1) marhalábszár (1) Meki (2) melegszendvics (2) mexikói (1) méz (1) mézes-mustáros (1) Müller (2) mustár (1) narancs (1) NDK szendvicssütő (1) Népstadion (1) növényi zsír (1) OK (1) önkiszolgáló pénztár (1) padthai (1) pain pailasse (1) párizsi (1) pékség (3) péksütemény (4) pisztácia (1) pizza (6) pizzafeltét (1) pizzahajó (1) Porecs (1) pörkölt (1) Power fruit (1) pringles (1) pro és kontra (2) pulled pork (1) quark (1) rágó (1) rakott krumpli (1) rauch (1) recept (3) reggeli (1) Ricco (1) rudi (1) rum-trauben-nuss (1) sajt (1) sajtkrém (2) sajtos párizsi (1) saláta (1) sárgabarack (1) sió (1) spagetti (1) Spar (3) sprotni (1) strandkaja (1) sugár (1) sült krumpli (1) szalonna (1) szendvics (1) szénsavas üdítő (1) szeptemberi étlap (1) szolgálati közlemény (1) szósz (1) szponzorált tartalom (1) TAO (1) tésztás leves (1) thai (1) Tian Tan (1) tízsajtos (1) tojás (1) toszkána (1) trópusi (1) tubus (1) tuti (1) újbuda (1) Új Shanghai (1) unboxing (1) vajas keksz (1) vega (2) vegán (2) video info 1 (1) virslis (1) Vitorlás (1) Wok (1) wokbar (1) youtube (1) (1) Címkefelhő

Junkfood 2.0. "Az vagy, amit megeszel. Én szeméten élek."

2018.06.02. 19:07 Paraphone

Saláta

Címkék: saláta recept balzsamecet egészséges

Nem az első alkalom a blogon, hogy komplett, saját receptet osztok meg (hanem a negyedik). A különlegesség az, hogy ezúttal nem valami népszerű, olcsó, ámde a dietetikusok által üldözött fincsiség következik, hanem valami olyasmi, ami ugyan szintén nem túl drága, de olyan társításokat hordoz, mint a szar íz, és a koplalás.
Pedig létezik a salátának olyan verziója is, ami azzal együtt, hogy egészséges, és hatékony eleme bármely fogyókúrának, mellé még finom is. Lásd.



A saláta gyűjtőnevű ételekről elterjedt, sztereotipikus nézet az, hogy vagy ízetlen, nyers fűfélék kellemetlen elegye, vagy ehető, de akkor már csak a nevében saláta (pl krutonnal vastagon meghintett saláták; zöldségágyra fektetett, cukrozott öntettel elborított grillcsirke [azaz cézár-saláta]; tojás-és tésztasaláták).

Hát nem. A birtokomban van egy kombináció, ami kiadós, és olyan finom, hogy hetente háromszor is szívesen megenném, főétkezés gyanánt. Így néz ki:

Összetevők 2-3 adaghoz
- fél jégsaláta felkockázva, a torzsája nélkül
- egy közepes sárgarépa nagylukú reszelőn lereszelve
- felkockázott paradicsomféleség
- egyéb random zöldség, pl szárzeller, kígyóuborka (magok nélkül), retek, stb
(Eddig tartottak azok az hozávalók, amik nem túl finomak, viszont biztosítják az étel tömegét, és felelősek az egészségességéért.)
- új-vagy lilahagyma, extrém esetben póréhagyma
- dánfehérsajt (dán krémfehér sajt, gy.k.)
- tökmagolaj (nem helyettesíthető)
- gránátalmás balzsamecet.

A második adag élelmiszer igényelhet némi bővebb részletezést.
A hagyma mondjuk pont nem, alap, hogy minden finomabb hagymával, viszont fontos megjegyezni, hogy esetünkben elég belőle kevés is, mert hajlamos eluralni az ízvilágot.
A vagyonukban Dagobert bácsiként fürdőző nagytőkések nyilván görög feta sajtot alkalmaznának, az igazság az, hogy a dán/krémfehér sajtokhoz képesti négyszeres ár a világon semmi extra íz-vagy illatélményt nem tesz hozzá az ételhez.
A tökmagolaj nemcsak, hogy minden harminc feletti férfi jóbarátja (vesd össze: prosztatamegnagyobbodás), hanem egy igen jellegzetes, finom, illatos, és kellemes színű hozzávaló.
BALZSAMECET!!! Nem tudom, hogy élhettem évtizedekig enélkül. Tavaly nyáron az Aldiban (vagy Lidliben? tegye föl a kezét, aki ezt a két, tökegyforma multit meg tudja különböztetni egymástól) görög hetek voltak, akkor vettem poénból, mert hogy gránátalmás, és az meg finom. A gránátalmás balzsamecet egy rozé színű, nagyon enyhén savanykás, inkább édeskés ízű gyönyörűség, ami a fehérsajttal és a tökmagolajjal trióban eszetlenül finomra ízesít bármilyen salátát. Szóval nem tudom, még nem próbáltam, hogy másmilyen ízesítésű, vagy natúr balzsamecettel is ugyanezt lehet-e elérni, de a gránátalmás a tuti választás.

Az elkészítés a világ legegyszerűbb művelete: saláta felkockáz, be egy megfelelő tálba. Megy utána a reszelt répa, a félbevágott, és félkörökre szeletelt hagyma, az ízlés szerint összevágott egyéb zöldség.
Ez így, összekeverve, hűtőben 2-3 napig eláll, ha kissé meg is barnulnak a vágási felületek, az ízét nem befolyásolja. (Ha az alja elkezd rohadozni, akkor az már kuka.)
Tálaláskor porcelán tányérba szedünk néhány maréknyit, ekkor jön rá a felvágott paradicsom, az elmorzsolt (könnycseppek) sajt, és a két evőkanálnyi olaj, meg az egy evőkanálnyi balzsamecet.
Összekeverjük, és enjoy!

Pro tipp: az alap összeállítását egy nagyméretű műanyag edényben végezzük, amire rá tudunk passzintani egy másik, hasonlóan nagy tálat. Így, körkörösen dobálva-forgatva a legkönnyebb egyenletesen összekeverni a salit.


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://belpokol.blog.hu/api/trackback/id/tr2014019200

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása