A blogról

Ajánlom magamat

Utolsó kommentek

  • Paraphone: @horvathviteztamas: Köszönöm, hogy felhívtad a figyelmemet mindezekre, már törlöm is az egészet. :D (2021.02.23. 21:07) Don Pepe: vegánság és egyéb
  • horvathviteztamas: Tévedések, csúsztatások és nettó baromságok elegye... (2021.02.18. 15:52) Don Pepe: vegánság és egyéb
  • lordblog: Tegnap este megnéztem az egyik drága unokám, NUDLESZ videóját. A Pesti utcán ment egyik embertől a... (2019.07.09. 13:58) Elek Zé, és a Sonkás Tömlős Sajt
  • JanCsi: "...végül a legnagyobb csoport, azok a középosztálybeliek, akiknek nincs ízlésük, de nem akarnak p... (2019.04.08. 22:44) Padthai Wokbar
  • asztronau: Hát barátom, neked nem való más mint a McDonalds és a kínai :)) Végre egy igényes, friss, normál... (2018.09.03. 15:15) Padthai Wokbar
  • Utolsó 20

Címkék

áfonya (1) aldi (1) Aldi (2) Alekosz (1) Allee (1) almalé (1) Alsóörs (1) amerikai álom (1) Andretti (1) angol reggeli (1) archív (3) Árpád híd (1) ázsiai hét (1) Balaton (3) Balatonszemes (1) balzsamecet (1) baromfi fasírt (1) Beáta (1) bébiparaj (1) BelFrit (1) Belga csoki (1) bevezető (2) bolognai (1) Budaörs (1) burger (2) Butler selection (1) butter brothers (1) Campona (1) chips (4) cinizmus (1) citarin (1) citrom (2) Cool Snack (1) csicseriborsó krém (1) Csíkos (1) csirke (4) csízió (1) csokoládé (1) curry (2) dogger (1) Don Pepe (14) DPFC (1) ecet (1) édesítőszer (1) édesség (4) egészséges (1) Elek Zoltán (1) Eurocenter (1) fagyi (1) fagylalt (2) fekete erdő (1) felirat (1) félkészétel (1) Fructiv (1) galambóc (1) gárdony (1) gombás csirke (1) Good milk (1) Grafiti (1) gránátalma (1) GRoby (1) guava (1) gyorsétterem (2) gyros (1) gyümölcsrizs (1) hagyma (2) hamburger (5) hamé mártás (1) hamhotburdogger (1) happy day (1) házi (4) hekk (1) hot dog (1) hummus (1) ital (1) jegeskávé (1) joghurtital (1) kacsa (2) káposzta (1) kávé (1) kebab (1) kenyér (2) Kicsi (2) kínai (22) kínai leves (2) kiwi ital (1) knorr (1) konzerv (1) krumpli (1) krumpliszirom (1) landliebe (1) lángos (2) legalja (2) Lidl (1) light (1) Lipóti pékség (1) longer (1) májas (1) mammut (1) margarin (1) marha (1) marhalábszár (1) Meki (2) melegszendvics (2) mexikói (1) méz (1) mézes-mustáros (1) Müller (2) mustár (1) narancs (1) NDK szendvicssütő (1) Népstadion (1) növényi zsír (1) OK (1) önkiszolgáló pénztár (1) padthai (1) pain pailasse (1) párizsi (1) pékség (3) péksütemény (4) pisztácia (1) pizza (6) pizzafeltét (1) pizzahajó (1) Porecs (1) pörkölt (1) Power fruit (1) pringles (1) pro és kontra (2) pulled pork (1) quark (1) rágó (1) rakott krumpli (1) rauch (1) recept (3) reggeli (1) Ricco (1) rudi (1) rum-trauben-nuss (1) sajt (1) sajtkrém (2) sajtos párizsi (1) saláta (1) sárgabarack (1) sió (1) spagetti (1) Spar (3) sprotni (1) strandkaja (1) sugár (1) sült krumpli (1) szalonna (1) szendvics (1) szénsavas üdítő (1) szeptemberi étlap (1) szolgálati közlemény (1) szósz (1) szponzorált tartalom (1) TAO (1) tésztás leves (1) thai (1) Tian Tan (1) tízsajtos (1) tojás (1) toszkána (1) trópusi (1) tubus (1) tuti (1) újbuda (1) Új Shanghai (1) unboxing (1) vajas keksz (1) vega (2) vegán (2) video info 1 (1) virslis (1) Vitorlás (1) Wok (1) wokbar (1) youtube (1) (1) Címkefelhő

Junkfood 2.0. "Az vagy, amit megeszel. Én szeméten élek."

2016.03.29. 18:25 Paraphone

Legalja: sajtos baromfipárizsi és Csízió pizzafeltét

Címkék: legalja sajt párizsi pizzafeltét csízió sajtos párizsi

Nemrégiben belengettem (nincs még két éve), hogy folytatódni fog a Legalja sorozat, melyben az élelmiszeripar legelvetemültebb ocsmányságait mutatom be, hát tessék, lám, én tartom a szavam.
Nem mellesleg ez a bejegyzés fontos előzménye lesz egy utána következő, másik bejegyzésnek (tehát nem ugyanennek, vagy egy korábbinak).



Sajtos baromfipárizsi

Manapság már kevesen nyögnek fel panaszosan a meglepődéstől, mikor szembesülnek gyermekkoruk kedvelt eleségének, a párizsinak az összetevőivel. Főleg annak ismeretében, hogy akármilyen tőkehús kilója 1000 ft körül kezdődik, és azzal még semmit nem csináltak a húsiparban a levágáson, és a daraboláson kívül; ezzel szemben a párizsi kilós árának padlója 300 ft.
Mégis, emlékeztetőül a baromfipárizsi fő összetevői: csirkebőr; vér (=állati eredetű fehérje); minden, ami a csirkecomb alatt található; szemek, agyvelő, meg úgy minden nyaktól fölfelé; ízületi tokok; szárnyvégek; továbbá a tyúkok méhe, petevezetője és hüvelye.
Na persze ha csak ezekből állna a párizsi, akkor az egy rém egészséges és ízletes ínyencség volna, de a "hús" mindössze a termék kb feléért felelős, a többi természetesen víz, só, liszt, szója, és az a vegyipari anyag, amitől a maguktól amúgy soha össze nem tapadó alkotóelemek elválaszthatatlan, homogén rúddá préselődnek össze.

Hogy lehet ezt az amúgy is low-cost valamit tovább olcsósítani? Bármily hihetetlen: sajttal!

Ismét gyanút foghatunk akkor, mikor ránézünk a sajtos párizsi 250 ft/kilós árcédulájára, és az akármilyen, két nap után már zöld(!) penészt növesztő, seízű, lábszagú, 990 ft/kilós trappistára, a sajtféleségek trabantjára.

Ha valaki MÉG nem okádna, annak elmesélem, mi az a sós, büdös valami, ami a felszeletelt sajtos párizsiból sajt becenévvel csordogál kifelé (és egyben elérem az amúgy sem túl cizellált hasonlatokkal operáló blog magas/mélypontját):
El tudunk képzelni egy tíz éve hajléktalan, erdőben élő nőt, aki a hajléktalan létének legelső napján krónikus fehérfolyásban kezdett szenvedni, és amelyet azóta sem kezelt? Na, ez a töltelék, amitől a párizsi sajtos lesz, nem OLYAN, hanem EZ AZ.

Hiába, a minőségnek ára van.

Kinek ajánlom mindezek fényében ezt a terméket?
Készíthetünk a felhasználásával ízletes szendvicset a Keletinél táborozó bevándorlóknak; esetleg megkínálhatjuk vele rég nem látott áltisis osztálytársunkat, aki 15 év hallgatás után egyenesen az otthonunkban próbál minket valami MLM-mel koldusbotra juttatni.

0/10

Csízió Pizzafeltét

Sajnos nem tudom, hogy jelen esetben a csízió márkanév, vagy magának a termékfajtának a neve, mindenesetre ha az előbbi is, akkor is elmondható, hogy ezzel a rettenettel szinte piacvezető, egyeduralkodó módon Csízió név alatt futhatunk össze.

Amint a népszerű, demokrata mondás tartja: ha valaki úgy beszél, mint egy náci, úgy viselkedik, mint egy náci, és úgy néz ki, mint egy náci, az egy náci.
Ezzel szemben a Csíziónak olyan a formája, mint egy sajtnak, olyan a színe, mint egy sajtnak, mégse sajt.

A neve az első árulkodó jel, a "reggeli italok" földjén a "pizzafeltét" kifejezés finoman utal rá, hogy az illető termék még nagy jóindulattal sem meri önmagát sajtként aposztrofálni.
A másik gyanús pont az, hogy egy kockányi termék árából pontosan ugyankkora féltéglát lehet kapni... ha ez túlzás is, de 600 ft-ért akkor sem vesztegetik a sajt kilóját, mikor már magától kimászik a pultból.

Nevezzük hát nevén a gyermeket: a Csízió (vagy csízió?) tömény margarin, alacsonyabb víztartalommal, és rengeteg keményítővel.

Törhető és morzsolható, zsíros tapintású, ízre valahol a semleges és a kellemetlen között található. Szinte (mondom: szinte) semmilyen területen nem képes pótolni, vagy helyettesíteni a sajtot, senkinek nem javaslom, hogy szendvicsbe tegye, vagy tésztára próbálja reszelni.

Egyetlen terület van, ahol a Csízió észbontóan, lélegzetelállítóan működik: és az a pizza teteje. (A nevében nem hazudik tehát.)
A feltétekre reszelt, és rápirult csízió döbbenetesen és szürreálisan sajtszerű, sajtíze, sajtillata, és enyhén nyúlós állaga van - és nem, nem érdekel, hogy miként sikerült ezt a tudósoknak elérniük.

1/10 - a funkcionalitás miatt

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://belpokol.blog.hu/api/trackback/id/tr938534020

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása