A blogról

Ajánlom magamat

Utolsó kommentek

  • Paraphone: @horvathviteztamas: Köszönöm, hogy felhívtad a figyelmemet mindezekre, már törlöm is az egészet. :D (2021.02.23. 21:07) Don Pepe: vegánság és egyéb
  • horvathviteztamas: Tévedések, csúsztatások és nettó baromságok elegye... (2021.02.18. 15:52) Don Pepe: vegánság és egyéb
  • lordblog: Tegnap este megnéztem az egyik drága unokám, NUDLESZ videóját. A Pesti utcán ment egyik embertől a... (2019.07.09. 13:58) Elek Zé, és a Sonkás Tömlős Sajt
  • JanCsi: "...végül a legnagyobb csoport, azok a középosztálybeliek, akiknek nincs ízlésük, de nem akarnak p... (2019.04.08. 22:44) Padthai Wokbar
  • asztronau: Hát barátom, neked nem való más mint a McDonalds és a kínai :)) Végre egy igényes, friss, normál... (2018.09.03. 15:15) Padthai Wokbar
  • Utolsó 20

Címkék

áfonya (1) aldi (1) Aldi (2) Alekosz (1) Allee (1) almalé (1) Alsóörs (1) amerikai álom (1) Andretti (1) angol reggeli (1) archív (3) Árpád híd (1) ázsiai hét (1) Balaton (3) Balatonszemes (1) balzsamecet (1) baromfi fasírt (1) Beáta (1) bébiparaj (1) BelFrit (1) Belga csoki (1) bevezető (2) bolognai (1) Budaörs (1) burger (2) Butler selection (1) butter brothers (1) Campona (1) chips (4) cinizmus (1) citarin (1) citrom (2) Cool Snack (1) csicseriborsó krém (1) Csíkos (1) csirke (4) csízió (1) csokoládé (1) curry (2) dogger (1) Don Pepe (14) DPFC (1) ecet (1) édesítőszer (1) édesség (4) egészséges (1) Elek Zoltán (1) Eurocenter (1) fagyi (1) fagylalt (2) fekete erdő (1) felirat (1) félkészétel (1) Fructiv (1) galambóc (1) gárdony (1) gombás csirke (1) Good milk (1) Grafiti (1) gránátalma (1) GRoby (1) guava (1) gyorsétterem (2) gyros (1) gyümölcsrizs (1) hagyma (2) hamburger (5) hamé mártás (1) hamhotburdogger (1) happy day (1) házi (4) hekk (1) hot dog (1) hummus (1) ital (1) jegeskávé (1) joghurtital (1) kacsa (2) káposzta (1) kávé (1) kebab (1) kenyér (2) Kicsi (2) kínai (22) kínai leves (2) kiwi ital (1) knorr (1) konzerv (1) krumpli (1) krumpliszirom (1) landliebe (1) lángos (2) legalja (2) Lidl (1) light (1) Lipóti pékség (1) longer (1) májas (1) mammut (1) margarin (1) marha (1) marhalábszár (1) Meki (2) melegszendvics (2) mexikói (1) méz (1) mézes-mustáros (1) Müller (2) mustár (1) narancs (1) NDK szendvicssütő (1) Népstadion (1) növényi zsír (1) OK (1) önkiszolgáló pénztár (1) padthai (1) pain pailasse (1) párizsi (1) pékség (3) péksütemény (4) pisztácia (1) pizza (6) pizzafeltét (1) pizzahajó (1) Porecs (1) pörkölt (1) Power fruit (1) pringles (1) pro és kontra (2) pulled pork (1) quark (1) rágó (1) rakott krumpli (1) rauch (1) recept (3) reggeli (1) Ricco (1) rudi (1) rum-trauben-nuss (1) sajt (1) sajtkrém (2) sajtos párizsi (1) saláta (1) sárgabarack (1) sió (1) spagetti (1) Spar (3) sprotni (1) strandkaja (1) sugár (1) sült krumpli (1) szalonna (1) szendvics (1) szénsavas üdítő (1) szeptemberi étlap (1) szolgálati közlemény (1) szósz (1) szponzorált tartalom (1) TAO (1) tésztás leves (1) thai (1) Tian Tan (1) tízsajtos (1) tojás (1) toszkána (1) trópusi (1) tubus (1) tuti (1) újbuda (1) Új Shanghai (1) unboxing (1) vajas keksz (1) vega (2) vegán (2) video info 1 (1) virslis (1) Vitorlás (1) Wok (1) wokbar (1) youtube (1) (1) Címkefelhő

Junkfood 2.0. "Az vagy, amit megeszel. Én szeméten élek."

2016.02.21. 14:51 Paraphone

Sió Light alma

Címkék: light édesítőszer sió almalé

Mostanában megint elkezdett zavarni, hogy dagadt vagyok, ezért minden alkalmat megragadok, hogy az étel-italfogyasztásomat minél kevesebb bevitt kalóriával bonyolítsam le.
Ennek a törekvésnek estem áldozatául akkor, mikor - némi téves patriotizmussal megfűszerezetten - a polcról leemeltem a címben nevezett terméket.


Legelőször vizsgáljuk meg magát a márkát.
A szocialista honi élelmiszeripar állócsillagát már akkoriban is megvetéssel forgatta a szájában mindenki, mielőtt a döngölt padlóra köpte volna. Rendes, Jóérzésű Ember nem itta meg ezt az egyszer már félig megemésztett, majd a csomagolásba beleokádott rostos-cukrozott kukoricaszárat. A Jóérzésű Ember már akkor is Traubit ivott, meg Helsinki úti Pepsit, esetleg Márka meggyet.

Ezen a közmondásos minőségen sajnos a privatizáció sem tudott változtatni, viszont annyi történt, hogy a Sió lassanként fellopakodott a prémium árkategóriába.

Miért tehette meg mindezt? A választ - mint oly sok, egyéb rosszra is - a hipsterek jelentik.
Azok a gazdag, körúton belül élő hülye fiatalok, akik megengedhetik maguknak, hogy a lehető leggázabbul nézzenek ki, a lehető legtöbb pénzért.

Analóg példa országromboló tevékenységükre a Tisza Cipő időszakos felfuttatása. Miért ne viseljek olyan cipőt, ami ocsmányabb mint egy Converse, hitványabb, mint egy Dorco, és 30 000 ft egy pár? Ráadásul magyar.
"Magyar".

Itt a másik kelepce. A tömegek kiábrándultak a túró-rudi magyarságából (holland tulajdonos), kimondottan berágtak a (francia) Danone-ra a Székesfehérváron előállított Győri Édes miatt. Annál nagyobb örömmel fedezték fel újra a Siót... melynek tulajdonosa a német Eckes.

A következő lépésben vizsgáljuk meg az almalevet, mint műfajt.
Én szenvedélyesen szeretem az almalevet. Az egyszerre édes és savanykás ízt, a kellemes illatot, a selymes állagot. Gyermekkoromban, egy hastáji műtét után lábadozva, a műtét előtti-alatti-utáni majd egy napos kényszerű böjtölés után az első ital, amit engedélyeztek számomra, egy pohár, anyám hozta almalé volt. Sosem felejtem el, mennyire jólesett, és ez a szeretet azóta is tart. (Nem anyám, hanem az almalé iránt.)

Pedig az almalé az innivaló(-és lekvár)ipar igáslova. Szinte minden gyümölcslé azzal kezdődik; mikor a gyártósoron kifogy az ízesítő-és színesítő koncentrátum, akkor címkézik fel a "megszaladt" dobozokat almának. Hát ennyire egyszerű, és alap dolog ez.

Ráadásul az alma olcsó, és bőségesen elérhető összetevő. Ennélfogva nem lehetetlen a piacon kifogni nagy gyümölcstartalmú, olcsó, és mégis ízletes almaleveket.

Lelövöm a poént: a Sió terméke nem ilyen.

Lightnak és energiaszegénynek hirdeti magát, büszkén vállalva, hogy semmiféle hozzáadott cukrot nem tartalmaz. Mindezt pofátlan, 300 ft/literenkénti áron. Ráadásul "magyar".

Kóstolás előtt természetes, zöldalmaszerűen savanykás ízekről ábrándoztam.
Ehhez képest majdnem felfordultam a rám áradó édes íztől.
Szacharin, szacharát, aszpartam, aceszulfám-k, és minden egyéb, a piacon legálisan, vagy illegálisan fellelhető édesítőszer olyan magas koncentrátumát tolták az arcomba, amely még épp telített oldatot tudott képezni a többi összetevővel (=a vízzel).
A felsorolt hozzávalók között a mesterséges édesítőszer volt az első. A víz csak a második.
Az első korty után a gyomrom lángolni kezdett, hevesen tiltakozván ennyi vegyi anyag ellen, a szám összetapadt, a tekintetem elhomályosult.
Egy korai, ébredező méhecske tévedésből a doboz szájára szállt, majd görcsbe merevedve, holtan fordult le onnan.
Kell-e további költői képekkel illusztrálnom, hogy mennyire nagyon érthetetlenül, értelmetlenül, és elviselhetetlenül volt édes ez a valami?

De miért??

MIÉRT???

Miért kell valamit, ami tüntetően light és cukormentes, ennyire édessé csinálni? Ha mondjuk normális almaíze van, akkor a gyerekek nem isszák meg, mert nem elég édes?

Őszintén nem tudom, mi a célja az Eckesnek ezzel a termékcsaláddal.
Ja, igen, egy lábjegyzet a végére: az egyébként tűrhető, sőt, grapefruit-téren kiemelkedő Hohes-C termékcsalád is az ő tulajdonuk. Jó, persze, az Audi sem egyenértékű ugyebár a Skodával...

Megvételét és fogyasztását olyanoknak ajánlom, akik szeretnek szenvedni. Vagy hipsterek.
1/10

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://belpokol.blog.hu/api/trackback/id/tr848408548

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Paraphone 2016.02.23. 08:16:40

Érkezett egy hasznos észrevétel, miszerint:
"...a literes Hohes-c és Rauch gyümölcslevek 500 Ft körüli áron mozognak, a Sió a maga 300 Ft-jával tudja, hol a helye. ... Nem azt mondom, hogy ez az év ár-érték aránya, de azért nem is pofátlanul drága."

Ehhez két dolgot tennék hozzá:
A Siót a minőségbeli teljesítménye nem a Hohes-C, a Rauch, vagy pláne a Pfanner versenytársai közé sorolja, hanem a Trombi-Dumbi mellé. Abból pedig a két literes(!), kiwi-ízű(!) kerül 67(!) ft-ba egy átlagos székesfehérvári(!) lakótelepi kisboltban(!!).
Másrészt tegnap este voltam az Interfenyőben, valamelyik nagyobb márka literes üdítője volt, igaz akciósan, 389 ft. És nem alma, vagy szőlő, hanem "rostos".
süti beállítások módosítása