A mai bejegyzésdömpingből, és egyben a gépemen tárolt blogalapanyagok sorában is az utolsó következik. Konzervek, kész-és félkész ételek. Vagy mik.
Budget ropogós baromfi fasírt
Egy korábbi bejegyzésben említettem, hogy minden gasztronómiák leghitványabbika a zacskós tésztásleves. Tévedtem, ugyanis a megtisztelő cím a félkész panírozott ilyen-olyan ropogósokat illeti.
Tudjuk, mi van ezekben a jellemzően csirke-fantázianevekkel ellátott húsüzem-padlósöpredményekben: bőr, szem, belsőség (nem máj, vagy ilyesmi: tüdő, tojócső, belek és hasonlók), toll-liszt, csontliszt, vérplazmából kinyert fehérje, szója, fűrészpor, zsiradék, só, ízesítők. Ami biztosan nincs bennük: csirkehús.
De kit zavar mindez? Ez a panírozott kutyaeledel olcsóbb, mint bármilyen hús, hamar elkészül, praktikusan adagolható, és egy hülye is meg tudja csinálni. Ráadásul az esetek nagyobb részében nem is rossz.
A Fenyő terméke olcsósága miatt került a kosaramba, és elég kellemes csalódást okozott. A 600 ft/kg-os árért nemhogy ehető, de kimondottan jó dolgot kaptam cserébe: a végeredmény nem töredezett szét, nem púpozódott fel, nem folyt bele az olajba, nem volt undorítóan zsíros vagy ragacsos, nem volt tolakodóan (és árulkodóan) sós, sem borsos. Illata és íze volt.
Kisütve ilyen, felhívnám a figyelmet a konyhaszekrényben évek óta lapuló, karácsonyi mintás HTK-szalvétára, mint olajfogó armatúrára:
Kategóriáján belül simán 8/10, de mint étel sem rosszabb 6/10-nél. Azért túl gyakran ne egyetek ilyesmit.
Hamé milánói mártás
A nőm javasolta, hogy vegyük meg, mert szép az üvege. Valóban az:
Jó, sőt, talán túlságosan is jó ismerője vagyok az üveges tésztaszószoknak, úgyhogy magabiztosan állíthatom, hogy ez nem volt túl jó. Unalmas volt, híg, és gyanúsan sötétbarna. Olcsó szósznak híg a leve, nincs is ezzel probléma.
Mondhatnám, hogy vegyünk inkább ehelyett valamilyen saját márkás terméket, de ez még azoknál is olcsóbb volt valamivel.
Nem hagyott mély nyomokat: 4/10
Pizzás melegszendvicskrém
Sietve leszögezném: a két kenyér közé beadagolt olcsó sonka, és folyós lapkasajt céleszközzel összesütve valóban legitim mellékétkezés, de nem Melegszendvics (népi neve: Nyomott Kenyér). A Melegszendvics kopott, retkes, hiányos, helyenként törött, vasalózsinórral a hálózatra kötött NDK melegszendvicssütővel készítendő. Minden háztartásban megtalálható, pontosan úgy, mint a Kalas sószóró. És mindannyiunkat túl is fog élni.
Ezzel együtt tegyük hozzá, hogy a melegszendvics korántsem a burzsoázia csemegéje. Az alsó-középosztály, és a proletariátus eledeléről van szó. Épp ezért véleményes, ha valaki - anyagi korlátaira fittyet hányva - boltban, készen veszi a kenyérrevalót. Ráadásul drágán, és többnyire rosszat.
(Ha jó fiúk/lányok lesztek, akkor kommentben elárulom a kiadós, olcsó, finom, és könnyen elkészíthető melegszendvicskrém receptjét.)
Mondhatni tehát, hogy csak a végletekig lusták, és az önellátásra teljességgel képtelenek költenek ilyesmire. Meg néha én.
A vizsgálatban szereplő gyönyörűség (és hamburger ízesítésű, fotón meg nem örökített párja) 269 (illetve 279 - mitől drágább amaz??) forintért illegette magát a Madár Diszkont-Pont nevű parasztámító részlegén.
A történetírás feljegyezte, hogy a magyarországi székhelyű Fish&Food vállalat (miért van kiemelve a nevében a fish? ha nem, mint food szerepel a kínálatukban, akkor mint micsoda? tropikáriumi látványosság, konzervbe töltve?) jóvoltából juthatott el az asztalainkra.
300gramm a nettó tömege, és külön érdeme, hogy a csomagolás rendelkezik nyitófüllel.
Különösebben megrázó jellegzetes állagra vagy ízre nem emlékszem, nem volt botrányosan híg, mint a Globus-os társa, a műfaj sajátosságának tekinthető kicsapódott sárgás zsírréteget pedig rezignáltan vettem tudomásul.
Viszont az orromban kitörölhetetlen emléket hagyott egy erős fűszer illata, ami a pizzától teljességgel tájidegen, nem tudtam dekódolni, talán borsikafű volt? Mindegy is. Ilyet ne vegyetek, mert bár nem megfizethetetlen, csak... minek.
3/10
Sprotni paradicsomos szószban
Tengeri halat enni kell, mert a tengeri hal egészséges. Sok benne pl a foszfor, amitől - apám szerint - világít az ember farka a sötétben. Szerintem ezúttal téved: a ragadozó halak pl csak tengeri halat esznek, mégse világít a farkuk. Sajnos mivel a halhús meglehetősen laza, vizes, és porózus, ezért nemcsak foszforban gazdag, de minden egyébben is, amit a tengereinkbe-óceánjainkba öntünk (és az a valami a legritkább esetben multivitaminos üdítőital).
A tengeri hal ráadásul finom is. Nem úgy pl a sprotni, amit évtizedeken keresztül csakis füstölt, olajos formában tapasztaltam. Érthetetlen, talán a hiánygazdaság idejéből származó nosztalgikus okból az idősebb generáció lelkesen zabálja azt a büdös, égett ízű, száraz moslékot, de én valahogy megvagyok nélküle.
A tengeri hal drága. Még az olcsó is, hát még, ha a páncélt is ki kell fizetni körülötte.
A Madárban kapható termék viszont, amellett, hogy ugye hal, még paradicsomos is (tehát nem füstölt), és nem is drága. Mikor vettem (azaz tavaly ősszel, amikor emeletnyi hegyekben állt akciósan), akkor 229 ft volt a nettó 160gram+további 80 gramm ingyen. Ez egy halkonzervtől igen baráti.
Még akkor is, ha a származását tekintve: lett. (Nem a Baltikumban volt balhé nemrégiben, hogy száj-és körömfájásosak a sprotnijaik a tengerben?)
Ez még akkor is jó, ha a nettó tartalomnak csupán a 60%-a hal, 24%-a paradicsom, és 10%-a víz.
Úgy is korrekt, hogy nincs rajta nyitófül, tehát a sivatag közepén akkor is éhen halnék, ha egy ládányi lenne nálam belőle.
Próbálják ugyan meggyőzni az embert, hogy ne vegye meg mégse: a felirat szerint a termék a hal fejét, és farkát is tartalmazza. De hiába, ugyanis ez rágalom. Mert míg korábban fordult már ki a belem a minőségi, drága szardíniakonzervben tobzódó alkarnyi gerincoszlopok láttán, addig ebben halhúson (meg sok paradicsomlevesen) kívül semmi, oda nem valót nem találtam.
Nem köntörfalazok tovább: ez a termék hibátlan. Oké, kicsit híg, és persze, az ember egy hét után megundorodik tőle, ha minden reggel megeszik egyet belőle (ez a paradicsomos hal sajátja, nincs az a Krupp-acél emésztőrendszer, ami záros időn belül nem lázad fel ellene). De akkor is: ez a termék jó. Finom, jó szagú, reggelire egy szelet kenyérrel pont elég. És hal. (Egyetek sok halat, ha nem mondtam volna)
9/10
Utolsó kommentek