A blogról

Ajánlom magamat

Utolsó kommentek

  • Paraphone: @horvathviteztamas: Köszönöm, hogy felhívtad a figyelmemet mindezekre, már törlöm is az egészet. :D (2021.02.23. 21:07) Don Pepe: vegánság és egyéb
  • horvathviteztamas: Tévedések, csúsztatások és nettó baromságok elegye... (2021.02.18. 15:52) Don Pepe: vegánság és egyéb
  • lordblog: Tegnap este megnéztem az egyik drága unokám, NUDLESZ videóját. A Pesti utcán ment egyik embertől a... (2019.07.09. 13:58) Elek Zé, és a Sonkás Tömlős Sajt
  • JanCsi: "...végül a legnagyobb csoport, azok a középosztálybeliek, akiknek nincs ízlésük, de nem akarnak p... (2019.04.08. 22:44) Padthai Wokbar
  • asztronau: Hát barátom, neked nem való más mint a McDonalds és a kínai :)) Végre egy igényes, friss, normál... (2018.09.03. 15:15) Padthai Wokbar
  • Utolsó 20

Címkék

áfonya (1) Aldi (2) aldi (1) Alekosz (1) Allee (1) almalé (1) Alsóörs (1) amerikai álom (1) Andretti (1) angol reggeli (1) archív (3) Árpád híd (1) ázsiai hét (1) Balaton (3) Balatonszemes (1) balzsamecet (1) baromfi fasírt (1) Beáta (1) bébiparaj (1) BelFrit (1) Belga csoki (1) bevezető (2) bolognai (1) Budaörs (1) burger (2) Butler selection (1) butter brothers (1) Campona (1) chips (4) cinizmus (1) citarin (1) citrom (2) Cool Snack (1) csicseriborsó krém (1) Csíkos (1) csirke (4) csízió (1) csokoládé (1) curry (2) dogger (1) Don Pepe (14) DPFC (1) ecet (1) édesítőszer (1) édesség (4) egészséges (1) Elek Zoltán (1) Eurocenter (1) fagyi (1) fagylalt (2) fekete erdő (1) felirat (1) félkészétel (1) Fructiv (1) galambóc (1) gárdony (1) gombás csirke (1) Good milk (1) Grafiti (1) gránátalma (1) GRoby (1) guava (1) gyorsétterem (2) gyros (1) gyümölcsrizs (1) hagyma (2) hamburger (5) hamé mártás (1) hamhotburdogger (1) happy day (1) házi (4) hekk (1) hot dog (1) hummus (1) ital (1) jegeskávé (1) joghurtital (1) kacsa (2) káposzta (1) kávé (1) kebab (1) kenyér (2) Kicsi (2) kínai (22) kínai leves (2) kiwi ital (1) knorr (1) konzerv (1) krumpli (1) krumpliszirom (1) landliebe (1) lángos (2) legalja (2) Lidl (1) light (1) Lipóti pékség (1) longer (1) májas (1) mammut (1) margarin (1) marha (1) marhalábszár (1) Meki (2) melegszendvics (2) mexikói (1) méz (1) mézes-mustáros (1) Müller (2) mustár (1) narancs (1) NDK szendvicssütő (1) Népstadion (1) növényi zsír (1) OK (1) önkiszolgáló pénztár (1) padthai (1) pain pailasse (1) párizsi (1) pékség (3) péksütemény (4) pisztácia (1) pizza (6) pizzafeltét (1) pizzahajó (1) Porecs (1) pörkölt (1) Power fruit (1) pringles (1) pro és kontra (2) pulled pork (1) quark (1) rágó (1) rakott krumpli (1) rauch (1) recept (3) reggeli (1) Ricco (1) rudi (1) rum-trauben-nuss (1) sajt (1) sajtkrém (2) sajtos párizsi (1) saláta (1) sárgabarack (1) sió (1) spagetti (1) Spar (3) sprotni (1) strandkaja (1) sugár (1) sült krumpli (1) szalonna (1) szendvics (1) szénsavas üdítő (1) szeptemberi étlap (1) szolgálati közlemény (1) szósz (1) szponzorált tartalom (1) TAO (1) tésztás leves (1) thai (1) Tian Tan (1) tízsajtos (1) tojás (1) toszkána (1) trópusi (1) tubus (1) tuti (1) újbuda (1) Új Shanghai (1) unboxing (1) vajas keksz (1) vega (2) vegán (2) video info 1 (1) virslis (1) Vitorlás (1) Wok (1) wokbar (1) youtube (1) (1) Címkefelhő

Junkfood 2.0. "Az vagy, amit megeszel. Én szeméten élek."

2014.03.31. 21:47 Paraphone

Konzervek és készételek (archív)

Címkék: archív konzerv melegszendvics sprotni baromfi fasírt hamé mártás félkészétel

A mai bejegyzésdömpingből, és egyben a gépemen tárolt blogalapanyagok sorában is az utolsó következik. Konzervek, kész-és félkész ételek. Vagy mik.



Budget ropogós baromfi fasírt

Egy korábbi bejegyzésben említettem, hogy minden gasztronómiák leghitványabbika a zacskós tésztásleves. Tévedtem, ugyanis a megtisztelő cím a félkész panírozott ilyen-olyan ropogósokat illeti.
Tudjuk, mi van ezekben a jellemzően csirke-fantázianevekkel ellátott húsüzem-padlósöpredményekben: bőr, szem, belsőség (nem máj, vagy ilyesmi: tüdő, tojócső, belek és hasonlók), toll-liszt, csontliszt, vérplazmából kinyert fehérje, szója, fűrészpor, zsiradék, só, ízesítők. Ami biztosan nincs bennük: csirkehús.
De kit zavar mindez? Ez a panírozott kutyaeledel olcsóbb, mint bármilyen hús, hamar elkészül, praktikusan adagolható, és egy hülye is meg tudja csinálni. Ráadásul az esetek nagyobb részében nem is rossz.

baromfi fasírt 1.jpg
A Fenyő terméke olcsósága miatt került a kosaramba, és elég kellemes csalódást okozott. A 600 ft/kg-os árért nemhogy ehető, de kimondottan jó dolgot kaptam cserébe: a végeredmény nem töredezett szét, nem púpozódott fel, nem folyt bele az olajba, nem volt undorítóan zsíros vagy ragacsos, nem volt tolakodóan (és árulkodóan) sós, sem borsos. Illata és íze volt.

Kisütve ilyen, felhívnám a figyelmet a konyhaszekrényben évek óta lapuló, karácsonyi mintás HTK-szalvétára, mint olajfogó armatúrára:

baromfi fasírt 2.jpg
Kategóriáján belül simán 8/10, de mint étel sem rosszabb 6/10-nél. Azért túl gyakran ne egyetek ilyesmit.

Hamé milánói mártás

A nőm javasolta, hogy vegyük meg, mert szép az üvege. Valóban az:

hamé milánói.jpg
Jó, sőt, talán túlságosan is jó ismerője vagyok az üveges tésztaszószoknak, úgyhogy magabiztosan állíthatom, hogy ez nem volt túl jó. Unalmas volt, híg, és gyanúsan sötétbarna. Olcsó szósznak híg a leve, nincs is ezzel probléma.
Mondhatnám, hogy vegyünk inkább ehelyett valamilyen saját márkás terméket, de ez még azoknál is olcsóbb volt valamivel.
Nem hagyott mély nyomokat: 4/10

Pizzás melegszendvicskrém

Sietve leszögezném: a két kenyér közé beadagolt olcsó sonka, és folyós lapkasajt céleszközzel összesütve valóban legitim mellékétkezés, de nem Melegszendvics (népi neve: Nyomott Kenyér). A Melegszendvics kopott, retkes, hiányos, helyenként törött, vasalózsinórral a hálózatra kötött NDK melegszendvicssütővel készítendő. Minden háztartásban megtalálható, pontosan úgy, mint a Kalas sószóró. És mindannyiunkat túl is fog élni.

Ezzel együtt tegyük hozzá, hogy a melegszendvics korántsem a burzsoázia csemegéje. Az alsó-középosztály, és a proletariátus eledeléről van szó. Épp ezért véleményes, ha valaki - anyagi korlátaira fittyet hányva - boltban, készen veszi a kenyérrevalót. Ráadásul drágán, és többnyire rosszat.
(Ha jó fiúk/lányok lesztek, akkor kommentben elárulom a kiadós, olcsó, finom, és könnyen elkészíthető melegszendvicskrém receptjét.)
Mondhatni tehát, hogy csak a végletekig lusták, és az önellátásra teljességgel képtelenek költenek ilyesmire. Meg néha én.

pizzás mszkrém.jpg
A vizsgálatban szereplő gyönyörűség (és hamburger ízesítésű, fotón meg nem örökített párja) 269 (illetve 279 - mitől drágább amaz??) forintért illegette magát a Madár Diszkont-Pont nevű parasztámító részlegén.
A történetírás feljegyezte, hogy a magyarországi székhelyű Fish&Food vállalat (miért van kiemelve a nevében a fish? ha nem, mint food szerepel a kínálatukban, akkor mint micsoda? tropikáriumi látványosság, konzervbe töltve?) jóvoltából juthatott el az asztalainkra.
300gramm a nettó tömege, és külön érdeme, hogy a csomagolás rendelkezik nyitófüllel.
Különösebben megrázó jellegzetes állagra vagy ízre nem emlékszem, nem volt botrányosan híg, mint a Globus-os társa, a műfaj sajátosságának tekinthető kicsapódott sárgás zsírréteget pedig rezignáltan vettem tudomásul.
Viszont az orromban kitörölhetetlen emléket hagyott egy erős fűszer illata, ami a pizzától teljességgel tájidegen, nem tudtam dekódolni, talán borsikafű volt? Mindegy is. Ilyet ne vegyetek, mert bár nem megfizethetetlen, csak... minek.
3/10

Sprotni paradicsomos szószban

Tengeri halat enni kell, mert a tengeri hal egészséges. Sok benne pl a foszfor, amitől - apám szerint - világít az ember farka a sötétben. Szerintem ezúttal téved: a ragadozó halak pl csak tengeri halat esznek, mégse világít a farkuk. Sajnos mivel a halhús meglehetősen laza, vizes, és porózus, ezért nemcsak foszforban gazdag, de minden egyébben is, amit a tengereinkbe-óceánjainkba öntünk (és az a valami a legritkább esetben multivitaminos üdítőital).
A tengeri hal ráadásul finom is. Nem úgy pl a sprotni, amit évtizedeken keresztül csakis füstölt, olajos formában tapasztaltam. Érthetetlen, talán a hiánygazdaság idejéből származó nosztalgikus okból az idősebb generáció lelkesen zabálja azt a büdös, égett ízű, száraz moslékot, de én valahogy megvagyok nélküle.
A tengeri hal drága. Még az olcsó is, hát még, ha a páncélt is ki kell fizetni körülötte.

sprotni.jpg
A Madárban kapható termék viszont, amellett, hogy ugye hal, még paradicsomos is (tehát nem füstölt), és nem is drága. Mikor vettem (azaz tavaly ősszel, amikor emeletnyi hegyekben állt akciósan), akkor 229 ft volt a nettó 160gram+további 80 gramm ingyen. Ez egy halkonzervtől igen baráti.
Még akkor is, ha a származását tekintve: lett. (Nem a Baltikumban volt balhé nemrégiben, hogy száj-és körömfájásosak a sprotnijaik a tengerben?)
Ez még akkor is jó, ha a nettó tartalomnak csupán a 60%-a hal, 24%-a paradicsom, és 10%-a víz.
Úgy is korrekt, hogy nincs rajta nyitófül, tehát a sivatag közepén akkor is éhen halnék, ha egy ládányi lenne nálam belőle.
Próbálják ugyan meggyőzni az embert, hogy ne vegye meg mégse: a felirat szerint a termék a hal fejét, és farkát is tartalmazza. De hiába, ugyanis ez rágalom. Mert míg korábban fordult már ki a belem a minőségi, drága szardíniakonzervben tobzódó alkarnyi gerincoszlopok láttán, addig ebben halhúson (meg sok paradicsomlevesen) kívül semmi, oda nem valót nem találtam.

Nem köntörfalazok tovább: ez a termék hibátlan. Oké, kicsit híg, és persze, az ember egy hét után megundorodik tőle, ha minden reggel megeszik egyet belőle (ez a paradicsomos hal sajátja, nincs az a Krupp-acél emésztőrendszer, ami záros időn belül nem lázad fel ellene). De akkor is: ez a termék jó. Finom, jó szagú, reggelire egy szelet kenyérrel pont elég. És hal. (Egyetek sok halat, ha nem mondtam volna)
9/10

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://belpokol.blog.hu/api/trackback/id/tr445887138

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

krüger 2014.03.31. 23:21:37

Én minden paradicsomos halat utálok. Régen az NDK-ban volt aszpikos halkonzerv is, azt szerettem.

krüger 2014.04.02. 07:44:14

Sajnálom, hogy minimális interaktivitás sincsen, vagyis hogy a blogtulajdonos le se xarja a beírásokat, hozzászólásokat. Ezért én be is fejeztem ennek a blognak a látogatását, minden jót!

Paraphone 2014.04.02. 10:02:41

@krüger: Olvastam a kommentjeidet, és örülök, hogy írtad őket.
Milyen reakciót hiányoltál? Volt kérdés, amit nem válaszoltam meg, vagy felvetettél valami vitaindítót? Értetlenül állok.

Artyom2034 2014.04.03. 09:34:07

Csá Paraphone!
Felregisztráltam, hogy ne csak a Facebookon kommenteljem ezeket a bejegyzéseidet.

Artyom2034 2014.04.03. 09:36:51

Szerintem nem szép a Hamé üvege, nincs benne semmi különleges.

Artyom2034 2014.04.03. 09:40:45

A sprotnit én sem szeretem. Ugyanakkor ha eljutsz egy Lidl-be, akkor szerintem érdemes válogatnod az ottani halkonzervek közül, mert egész jó áron vannak, sokkal olcsóbbak, mint a többi nagy bevásárlóközpontban. Mindenképp javaslom, hogy próbáld ki a Nautica makrélafilét. Nekem nagyon bejött a makréla, szerintem jobb, mint a szardínia.
süti beállítások módosítása