Tavalyelőtt Karácsonykor az NDK-ízű melegszendvics készítésének fogásaiba avattam be a Nagyérdeműt, az idei Húsvét legyen a pizzáé.
És hogy miért éppen (Alaszka) pizza? A Facebook-csoportban pár hete keltem ki az utcai pizza-szeletezők nívótlan prolisága ellen, de azóta újabb ingerek értek.
A környéken nyílt egy Pizza Forte étterem&házhozszállítás. Elég nagy nevű, eléggé elterjedt franchise.
Lendüljünk túl azon, hogy semmiféle tészta-egytálételt nem forgalmaznak, mert hát ugye a legkevésbé sem elvárás, hogy egy pizzéria étlapján szerepeljen a parajpüré-leves ropogós baconszalonnataréjjal, vagy mi a fészkes fene; de azért négy-ötféle olaszos tésztaétel, meg kétféle lasagne alapszolgáltatás kellene, hogy legyen.
Ellenben a pizzaszeletük, amit - gyanítom - 32 centis korongokból szelnek, méghozzá negyedbe, 250 ft. Ez nem rossz, egy ezres egy bármilyen kis-normál pizzáért, na de ha egyszer az új hely éppen bejáratós, éppen a megkedveltetés, a "beetetés" időszakában van, akkor elvárható lenne, hogy olcsó, finom, és bőséges pizzaszeletekkel csábítsák a Vendéget.
Ehhez képest a bolognais, ami az egyik választásom volt, olyan szinten dögunalmas és ízetlen volt, hogy olyat én még a '80-as években, mirelit formátumban sem tapasztaltam. A sonkás-kukoricás éppen nem volt szar, annyit tudok róla elmondani, hogy a kukorica finom, puha volt...
A tészta alja lisztes volt, a széle pedig, amit nálunk boldogabb országokban egyszerűen kidobnak a fiatalok, eluralta a pizzaszelet negyedét.
Ennél (és még bántóan sok társánál) az én autentikus, családi recepteken (és szájhagyományon) nyugvó, bartosista pizzám is jobb, körökkel.
4 személyre ("családi" méret)
Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: kezdő
Ár: 8 szelettel számolva kb 150 ft/adag
Tészta
Kis Hazánkban a pizzatészta komplexitása jelentősen túlmisztifikált. Pedig, ha belegondolunk: mennyire lehet valami bonyolult, ami évszázadok óta a Mediterráneum egyik legsemmirekellőbb népének a nemzeti eledele?
Na ugye.
Közepesen vékony, de azért harapható tésztához kell:
25-30 dkg BL50-es, az elérhető legolcsóbb liszt
2 dl langyos víz
egy fél élesztő (Budafoki, de úgysem kapni másmilyent)
kb 1 dl étolaj
cukor, só
Egy pohárba fél deci meleg vizet teszünk, és egy kiskanál cukrot. Az élesztőt belemorzsoljuk, és egy ujjunkkal (a mutatóval) ízlésesen homogénné keverjük. Az élesztőgombák szeretik a cukrot, és a meleget. Pár receptben javasolják az élesztő "felfuttatását", én ezt nem erőltetném, mert a 90-100 fokos víz viszont megöli az élesztőt, bőven elég a kelesztési folyamathoz a csapból kinyerhető forróság.
Egy megfelelő tálba belezúdítjuk a lisztet, hozzá egy kevés vizet, az olajat, egy pár csipet sót, és az előkészített élesztőt. Egy kezünkkel addig gyömöszöljük a tésztát, míg elválik az edény oldalától és az ujjunktól, olyan nem lesz, mint a fiatal leány kebele (de inkább kicsit keményebb). A folyamatosan, ésszel adagolt vízzel tudjuk jól beállítani.
Az edényt konyharuhával letakarjuk, és szobahőmérsékletű helyiségben legalább 20 percig kelesztjük.
Feltét
Ha rajonganék a modoros közhelyekért, akkor azt írnám, hogy a pizza feltételezésének csak az ízlésünk szab határt - de nem teszem.
Ellenben megosztom az általam leggyakrabban használt, leginkább bevált receptet:
20-25 dkg felvágott (valami sonka, de bármi jó, még a párizsi is, kivéve ha sajtos)
1 óriási fej vöröshagyma (vagy két kicsi)
20-25 dkg mexikói zöldségkeverék
1 kis paradicsompüré, vagy bármiféle paradicsomszósz
fokhagyma (SOK fokhagyma)
rengeteg fűszer, zöldfűszer
20-25 deka reszelt sajt, trappistaféle is jó, sőt, Csízió is
Egy megfelelő (=teflon) lábasban olajat hevítünk/kiolvasztjuk a kockára vágott szalonna zsírját, arra rádobjuk a felkockázott vöröshagymát. Mikor a hagyma már puha, rámehet a szintén felkockázott felvágott, a paradicsompüré, só, bors, erős pirospaprika, rendes pirospaprika, szószok és öntétek, pizzakrém, gulyáskrém, meg bármi, ami van. Meg az összevágott fokhagyma. Ezt kicsit átforgatjuk, majd mehet bele a leöblített, lecsöpögtetett zöldségkeverék. Fedő alatt, kis lángon 10-15 perc elég neki. Mikor már majdnem jó, mehetnek bele a zöldfűszerek: én a bazsalikom-oregánó-majoranna hármast favorizálnám, de mindenki fűszerezheti ízlése szerint.
Készülhet gombával is zöldségkeverék helyett, olyankor a gombának kell 15-20 perc, és zöldfűszernek a csipetnyi kaukkfüvet mindenképpen ajánlanám ezen verzió esetén.
Összeállítás
A sütőt előmelegítjük.
Egy megfelelő (=elég magas oldalú) tepsit alaposan kikenünk olajjal. A mostanra kb kétszeresére dagadt tésztát a közepére borítjuk, és a szélei felé elnyomkodjuk úgy, hogy ne legyen lukas, ne legyen sehol túl vastag sem, és a szélein is jusson mindenhová. (Nem kell pörgetni, meg dobálni - ezzel a lukacsos, lágy, puha tésztával amúgy se menne.)
Közepes lángon égő sütő középen lévő rácsára tesszük, és 7 perc múlva kivesszük.
Ekkor mehet rá a még forró(!) feltét, szintén középre öntve - szélek felé simogatva; és a reszelt sajt.
Újabb 7 perc a sütőben, és kész.
A tapasztalatok szerint érdemes kivenni, és letakarva kb 10 percig pihentetni, mielőtt nekiesne az ember.
Létezik olyan verzió is, mikor "nyers" feltétek kerülnek a tésztára, ebben az esetben a tésztát 10 percig süssük üresen, és a rápakolt feltétekkel elég csak újabb 5 percet.
Enjoy!
Utolsó kommentek