A blogról

Ajánlom magamat

Utolsó kommentek

  • Paraphone: @horvathviteztamas: Köszönöm, hogy felhívtad a figyelmemet mindezekre, már törlöm is az egészet. :D (2021.02.23. 21:07) Don Pepe: vegánság és egyéb
  • horvathviteztamas: Tévedések, csúsztatások és nettó baromságok elegye... (2021.02.18. 15:52) Don Pepe: vegánság és egyéb
  • lordblog: Tegnap este megnéztem az egyik drága unokám, NUDLESZ videóját. A Pesti utcán ment egyik embertől a... (2019.07.09. 13:58) Elek Zé, és a Sonkás Tömlős Sajt
  • JanCsi: "...végül a legnagyobb csoport, azok a középosztálybeliek, akiknek nincs ízlésük, de nem akarnak p... (2019.04.08. 22:44) Padthai Wokbar
  • asztronau: Hát barátom, neked nem való más mint a McDonalds és a kínai :)) Végre egy igényes, friss, normál... (2018.09.03. 15:15) Padthai Wokbar
  • Utolsó 20

Címkék

áfonya (1) aldi (1) Aldi (2) Alekosz (1) Allee (1) almalé (1) Alsóörs (1) amerikai álom (1) Andretti (1) angol reggeli (1) archív (3) Árpád híd (1) ázsiai hét (1) Balaton (3) Balatonszemes (1) balzsamecet (1) baromfi fasírt (1) Beáta (1) bébiparaj (1) BelFrit (1) Belga csoki (1) bevezető (2) bolognai (1) Budaörs (1) burger (2) Butler selection (1) butter brothers (1) Campona (1) chips (4) cinizmus (1) citarin (1) citrom (2) Cool Snack (1) csicseriborsó krém (1) Csíkos (1) csirke (4) csízió (1) csokoládé (1) curry (2) dogger (1) Don Pepe (14) DPFC (1) ecet (1) édesítőszer (1) édesség (4) egészséges (1) Elek Zoltán (1) Eurocenter (1) fagyi (1) fagylalt (2) fekete erdő (1) felirat (1) félkészétel (1) Fructiv (1) galambóc (1) gárdony (1) gombás csirke (1) Good milk (1) Grafiti (1) gránátalma (1) GRoby (1) guava (1) gyorsétterem (2) gyros (1) gyümölcsrizs (1) hagyma (2) hamburger (5) hamé mártás (1) hamhotburdogger (1) happy day (1) házi (4) hekk (1) hot dog (1) hummus (1) ital (1) jegeskávé (1) joghurtital (1) kacsa (2) káposzta (1) kávé (1) kebab (1) kenyér (2) Kicsi (2) kínai (22) kínai leves (2) kiwi ital (1) knorr (1) konzerv (1) krumpli (1) krumpliszirom (1) landliebe (1) lángos (2) legalja (2) Lidl (1) light (1) Lipóti pékség (1) longer (1) májas (1) mammut (1) margarin (1) marha (1) marhalábszár (1) Meki (2) melegszendvics (2) mexikói (1) méz (1) mézes-mustáros (1) Müller (2) mustár (1) narancs (1) NDK szendvicssütő (1) Népstadion (1) növényi zsír (1) OK (1) önkiszolgáló pénztár (1) padthai (1) pain pailasse (1) párizsi (1) pékség (3) péksütemény (4) pisztácia (1) pizza (6) pizzafeltét (1) pizzahajó (1) Porecs (1) pörkölt (1) Power fruit (1) pringles (1) pro és kontra (2) pulled pork (1) quark (1) rágó (1) rakott krumpli (1) rauch (1) recept (3) reggeli (1) Ricco (1) rudi (1) rum-trauben-nuss (1) sajt (1) sajtkrém (2) sajtos párizsi (1) saláta (1) sárgabarack (1) sió (1) spagetti (1) Spar (3) sprotni (1) strandkaja (1) sugár (1) sült krumpli (1) szalonna (1) szendvics (1) szénsavas üdítő (1) szeptemberi étlap (1) szolgálati közlemény (1) szósz (1) szponzorált tartalom (1) TAO (1) tésztás leves (1) thai (1) Tian Tan (1) tízsajtos (1) tojás (1) toszkána (1) trópusi (1) tubus (1) tuti (1) újbuda (1) Új Shanghai (1) unboxing (1) vajas keksz (1) vega (2) vegán (2) video info 1 (1) virslis (1) Vitorlás (1) Wok (1) wokbar (1) youtube (1) (1) Címkefelhő

Junkfood 2.0. "Az vagy, amit megeszel. Én szeméten élek."

2016.03.29. 20:29 Paraphone

Házi pizza

Címkék: házi pizza

Tavalyelőtt Karácsonykor az NDK-ízű melegszendvics készítésének fogásaiba avattam be a Nagyérdeműt, az idei Húsvét legyen a pizzáé.


És hogy miért éppen (Alaszka) pizza? A Facebook-csoportban pár hete keltem ki az utcai pizza-szeletezők nívótlan prolisága ellen, de azóta újabb ingerek értek.
A környéken nyílt egy Pizza Forte étterem&házhozszállítás. Elég nagy nevű, eléggé elterjedt franchise.
Lendüljünk túl azon, hogy semmiféle tészta-egytálételt nem forgalmaznak, mert hát ugye a legkevésbé sem elvárás, hogy egy pizzéria étlapján szerepeljen a parajpüré-leves ropogós baconszalonnataréjjal, vagy mi a fészkes fene; de azért négy-ötféle olaszos tésztaétel, meg kétféle lasagne alapszolgáltatás kellene, hogy legyen.
Ellenben a pizzaszeletük, amit - gyanítom - 32 centis korongokból szelnek, méghozzá negyedbe, 250 ft. Ez nem rossz, egy ezres egy bármilyen kis-normál pizzáért, na de ha egyszer az új hely éppen bejáratós, éppen a megkedveltetés, a "beetetés" időszakában van, akkor elvárható lenne, hogy olcsó, finom, és bőséges pizzaszeletekkel csábítsák a Vendéget.
Ehhez képest a bolognais, ami az egyik választásom volt, olyan szinten dögunalmas és ízetlen volt, hogy olyat én még a '80-as években, mirelit formátumban sem tapasztaltam. A sonkás-kukoricás éppen nem volt szar, annyit tudok róla elmondani, hogy a kukorica finom, puha volt...
A tészta alja lisztes volt, a széle pedig, amit nálunk boldogabb országokban egyszerűen kidobnak a fiatalok, eluralta a pizzaszelet negyedét.
Ennél (és még bántóan sok társánál) az én autentikus, családi recepteken (és szájhagyományon) nyugvó, bartosista pizzám is jobb, körökkel.

4 személyre ("családi" méret)
Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: kezdő
Ár: 8 szelettel számolva kb 150 ft/adag

Tészta

Kis Hazánkban a pizzatészta komplexitása jelentősen túlmisztifikált. Pedig, ha belegondolunk: mennyire lehet valami bonyolult, ami évszázadok óta a Mediterráneum egyik legsemmirekellőbb népének a nemzeti eledele?
Na ugye.

Közepesen vékony, de azért harapható tésztához kell:
25-30 dkg BL50-es, az elérhető legolcsóbb liszt
2 dl langyos víz
egy fél élesztő (Budafoki, de úgysem kapni másmilyent)
kb 1 dl étolaj
cukor, só

Egy pohárba fél deci meleg vizet teszünk, és egy kiskanál cukrot. Az élesztőt belemorzsoljuk, és egy ujjunkkal (a mutatóval) ízlésesen homogénné keverjük. Az élesztőgombák szeretik a cukrot, és a meleget. Pár receptben javasolják az élesztő "felfuttatását", én ezt nem erőltetném, mert a 90-100 fokos víz viszont megöli az élesztőt, bőven elég a kelesztési folyamathoz a csapból kinyerhető forróság.
Egy megfelelő tálba belezúdítjuk a lisztet, hozzá egy kevés vizet, az olajat, egy pár csipet sót, és az előkészített élesztőt. Egy kezünkkel addig gyömöszöljük a tésztát, míg elválik az edény oldalától és az ujjunktól, olyan nem lesz, mint a fiatal leány kebele (de inkább kicsit keményebb). A folyamatosan, ésszel adagolt vízzel tudjuk jól beállítani.
Az edényt konyharuhával letakarjuk, és szobahőmérsékletű helyiségben legalább 20 percig kelesztjük.

Feltét

Ha rajonganék a modoros közhelyekért, akkor azt írnám, hogy a pizza feltételezésének csak az ízlésünk szab határt - de nem teszem.
Ellenben megosztom az általam leggyakrabban használt, leginkább bevált receptet:
20-25 dkg felvágott (valami sonka, de bármi jó, még a párizsi is, kivéve ha sajtos)
1 óriási fej vöröshagyma (vagy két kicsi)
20-25 dkg mexikói zöldségkeverék
1 kis paradicsompüré, vagy bármiféle paradicsomszósz
fokhagyma (SOK fokhagyma)
rengeteg fűszer, zöldfűszer
20-25 deka reszelt sajt, trappistaféle is jó, sőt, Csízió is

Egy megfelelő (=teflon) lábasban olajat hevítünk/kiolvasztjuk a kockára vágott szalonna zsírját, arra rádobjuk a felkockázott vöröshagymát. Mikor a hagyma már puha, rámehet a szintén felkockázott felvágott, a paradicsompüré, só, bors, erős pirospaprika, rendes pirospaprika, szószok és öntétek, pizzakrém, gulyáskrém, meg bármi, ami van. Meg az összevágott fokhagyma. Ezt kicsit átforgatjuk, majd mehet bele a leöblített, lecsöpögtetett zöldségkeverék. Fedő alatt, kis lángon 10-15 perc elég neki. Mikor már majdnem jó, mehetnek bele a zöldfűszerek: én a bazsalikom-oregánó-majoranna hármast favorizálnám, de mindenki fűszerezheti ízlése szerint.

Készülhet gombával is zöldségkeverék helyett, olyankor a gombának kell 15-20 perc, és zöldfűszernek a csipetnyi kaukkfüvet mindenképpen ajánlanám ezen verzió esetén.

Összeállítás

A sütőt előmelegítjük.
Egy megfelelő (=elég magas oldalú) tepsit alaposan kikenünk olajjal. A mostanra kb kétszeresére dagadt tésztát a közepére borítjuk, és a szélei felé elnyomkodjuk úgy, hogy ne legyen lukas, ne legyen sehol túl vastag sem, és a szélein is jusson mindenhová. (Nem kell pörgetni, meg dobálni - ezzel a lukacsos, lágy, puha tésztával amúgy se menne.)
Közepes lángon égő sütő középen lévő rácsára tesszük, és 7 perc múlva kivesszük.
Ekkor mehet rá a még forró(!) feltét, szintén középre öntve - szélek felé simogatva; és a reszelt sajt.
Újabb 7 perc a sütőben, és kész.
A tapasztalatok szerint érdemes kivenni, és letakarva kb 10 percig pihentetni, mielőtt nekiesne az ember.

Létezik olyan verzió is, mikor "nyers" feltétek kerülnek a tésztára, ebben az esetben a tésztát 10 percig süssük üresen, és a rápakolt feltétekkel elég csak újabb 5 percet.

Enjoy!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://belpokol.blog.hu/api/trackback/id/tr1008544418

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása