A blogról

Ajánlom magamat

Utolsó kommentek

  • Paraphone: @horvathviteztamas: Köszönöm, hogy felhívtad a figyelmemet mindezekre, már törlöm is az egészet. :D (2021.02.23. 21:07) Don Pepe: vegánság és egyéb
  • horvathviteztamas: Tévedések, csúsztatások és nettó baromságok elegye... (2021.02.18. 15:52) Don Pepe: vegánság és egyéb
  • lordblog: Tegnap este megnéztem az egyik drága unokám, NUDLESZ videóját. A Pesti utcán ment egyik embertől a... (2019.07.09. 13:58) Elek Zé, és a Sonkás Tömlős Sajt
  • JanCsi: "...végül a legnagyobb csoport, azok a középosztálybeliek, akiknek nincs ízlésük, de nem akarnak p... (2019.04.08. 22:44) Padthai Wokbar
  • asztronau: Hát barátom, neked nem való más mint a McDonalds és a kínai :)) Végre egy igényes, friss, normál... (2018.09.03. 15:15) Padthai Wokbar
  • Utolsó 20

Címkék

áfonya (1) Aldi (2) aldi (1) Alekosz (1) Allee (1) almalé (1) Alsóörs (1) amerikai álom (1) Andretti (1) angol reggeli (1) archív (3) Árpád híd (1) ázsiai hét (1) Balaton (3) Balatonszemes (1) balzsamecet (1) baromfi fasírt (1) Beáta (1) bébiparaj (1) BelFrit (1) Belga csoki (1) bevezető (2) bolognai (1) Budaörs (1) burger (2) Butler selection (1) butter brothers (1) Campona (1) chips (4) cinizmus (1) citarin (1) citrom (2) Cool Snack (1) csicseriborsó krém (1) Csíkos (1) csirke (4) csízió (1) csokoládé (1) curry (2) dogger (1) Don Pepe (14) DPFC (1) ecet (1) édesítőszer (1) édesség (4) egészséges (1) Elek Zoltán (1) Eurocenter (1) fagyi (1) fagylalt (2) fekete erdő (1) felirat (1) félkészétel (1) Fructiv (1) galambóc (1) gárdony (1) gombás csirke (1) Good milk (1) Grafiti (1) gránátalma (1) GRoby (1) guava (1) gyorsétterem (2) gyros (1) gyümölcsrizs (1) hagyma (2) hamburger (5) hamé mártás (1) hamhotburdogger (1) happy day (1) házi (4) hekk (1) hot dog (1) hummus (1) ital (1) jegeskávé (1) joghurtital (1) kacsa (2) káposzta (1) kávé (1) kebab (1) kenyér (2) Kicsi (2) kínai (22) kínai leves (2) kiwi ital (1) knorr (1) konzerv (1) krumpli (1) krumpliszirom (1) landliebe (1) lángos (2) legalja (2) Lidl (1) light (1) Lipóti pékség (1) longer (1) májas (1) mammut (1) margarin (1) marha (1) marhalábszár (1) Meki (2) melegszendvics (2) mexikói (1) méz (1) mézes-mustáros (1) Müller (2) mustár (1) narancs (1) NDK szendvicssütő (1) Népstadion (1) növényi zsír (1) OK (1) önkiszolgáló pénztár (1) padthai (1) pain pailasse (1) párizsi (1) pékség (3) péksütemény (4) pisztácia (1) pizza (6) pizzafeltét (1) pizzahajó (1) Porecs (1) pörkölt (1) Power fruit (1) pringles (1) pro és kontra (2) pulled pork (1) quark (1) rágó (1) rakott krumpli (1) rauch (1) recept (3) reggeli (1) Ricco (1) rudi (1) rum-trauben-nuss (1) sajt (1) sajtkrém (2) sajtos párizsi (1) saláta (1) sárgabarack (1) sió (1) spagetti (1) Spar (3) sprotni (1) strandkaja (1) sugár (1) sült krumpli (1) szalonna (1) szendvics (1) szénsavas üdítő (1) szeptemberi étlap (1) szolgálati közlemény (1) szósz (1) szponzorált tartalom (1) TAO (1) tésztás leves (1) thai (1) Tian Tan (1) tízsajtos (1) tojás (1) toszkána (1) trópusi (1) tubus (1) tuti (1) újbuda (1) Új Shanghai (1) unboxing (1) vajas keksz (1) vega (2) vegán (2) video info 1 (1) virslis (1) Vitorlás (1) Wok (1) wokbar (1) youtube (1) (1) Címkefelhő

Junkfood 2.0. "Az vagy, amit megeszel. Én szeméten élek."

2014.05.23. 12:28 Paraphone

Lángos

Címkék: lángos

Ha van étel, amit nem kell bemutatni, az a lángos. Nem tartom magam valami kifinomult gasztro-szomeliének, aki határozott különbségeket tud kimutatni lángos és lángos között, úgyhogy ez a bejegyzés igazából általánosságban nézve is értelmezhető, de azért tegyük hozzá a rend kedvéért, hogy konkrétan egy friss élményemre épül. Ez az élmény pedig reprodukálható a Flórián téri aluljáróban. (Az északi vége felé, a lángososnál.)



A magyar ember szereti a lángost. A lángos gyorsan megvan, finom, laktató, és relatív olcsó. Otthon nem éri meg készíteni, mert sok olajat igényel, bebüdösíti a lakást, és nem érdemes kettőnek nekiállni - viszont mekkora család kell ahhoz, hogy elfogyjon 10 darab, mondjuk? Ráadásul a lángos tipikusan az az étel, ami csak, és kizárólag frissen, forrón jó. Hallott már valaki mikrózott lángosról? Ugye nem? Jobb is.

A magyar ember továbbá nem differenciál, ha lángosról van szó: mind az öt étkezést tökéletesen abszolválni tudja egy lángossal (nyilván nem ugyanaznap ötször, hanem bármelyiket az ötből...).

Ezeket felismerve, mondhatni, erre építve nyitott meg a lángosos az aluljáróban. A hatás nem maradt el: a közepesen hosszú sor gyakorlatilag nyitástól zárásig konstans; nem tudományos alaposságú eye-testem alapján két péksüteményest, egy gyroszost, és két kocsmát rántott a csődbe ez a gyorsétkezési alternatíva.

Ami figyelemreméltó annak tudatában, hogy 100m-re innen, az Óbudai piac sarkában kb 50 éve üzemel egy lángosos, nem csekélyebb népszerűséggel.

Bár lángosból van egypúpu, kétpúpu, és száz, én többnyire a tradicionális, Balatoni nyarakat felidéző ízkombinációkat részesítem előnyben. Fokhagymás-sós, esetleg sajtos-tejfölös.
Előbbi ehelyt sima fantázianéven fut, és persze a kalandvágyók kísérletezgethetnek különféle káposztás, mexikói, és egyéb variációkkal is.

Árban a lángos a vállalható kaja kategóriája: 350-től a határ a csillagos ég, talán a legextrább verzió 750 körül áll meg. (Szinte várom a hamburgeres lángost, két sima között három hambihús, csalamádé, kecsup-mustár - de nem akarok tippeket adni.)

Nosztalgikus próbám során a sajtos-tejfölösre tettem le a voksom, az eladó öreglány megkérdezte, fokhagyma mehet-e rá, naná, hogy mehetett.

Hogy milyen egy jó lángos?
- Nem nyers, nem széttöredezettre sütött: ez állagra tökéletes volt
- Nem úszik az olajban: megfelelő olajozottság
- Nem avas, vagy állott, égett szagú: ez is rendben volt
- Gazdagon feltétezett: a fokhagyma erős volt, csípős, és a tejtermék-rétegen is átütött; tejfölböl saccra két decit, reszelt trappistából negyed kilót kaptam
- Nagy: ez elég nagy volt, de szerencsére nem annyira nagy, hogy ne lehessen fogni, elhajoljon, szétessen. A formatervet a kissé hosszított ovális névvel lehetne legjobban leírni
- Nem sós, nem sótlan: erre sem volt panasz
- Rendelkezik megfelelő mennyiségű szalvétával: check
- Friss: azt nem állítom, hogy előttem kapták ki az olajból, de hogy öt percnél régebb óta nem pihent a melegentartó rekeszben, az is biztos.

Jót ettem, és jól laktam, mindezt cca 500 forintból. Mi ez, ha nem jó biznisz?

10/10

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://belpokol.blog.hu/api/trackback/id/tr296198080

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tombstone 2014.05.23. 12:46:47

A lángosba belesütött hurkát próbáltad már?

Paraphone 2014.05.23. 18:31:23

@Tombstone: Szívatsz, vagy ilyen tényleg van? :D Ez olyan lehet, mint a sörtésztában kisütött Mars-szelet. Angol a recept? :)

A két, legextrémebb lángosomat sok éve ettem valahol Veresegyházán, a piacon: hirtelen felindulásból vettem egy gombást, és egy pizzást. A gombás félbehajtottan érkezett, benne irdatlan mennyiségű, üvegízű gombapörkölttel, olyan tömény és zsíros volt az egész, hogy majd megfúltam, mire megettem.... és utána ott mosolygott még rám a hasonlóan bizarr pizzás.
Azóta nem kísérletezgetek.

Tombstone 2014.05.24. 16:23:07

A Hajdúnánási Strandfürdő Csülök Ételbárjának specialitása :) (ha megvan még, nem tegnap jártam arrafelé utoljára). Önmagában a lángos és a hurka se egy nagy szám ott, de együtt valami fantasztikusan eltalált és jóllakat egy időre.
A jó lángos tényleg az első három pontban felsoroltakon múlik, vagyis a tésztán és hogy sütik ki. Az ilyen sáfrányos-pudingos-bazsalikomos, olvasztott zsírkrétával töltött verziók meg az evolúció zsákutcái.
süti beállítások módosítása