A blogról

Ajánlom magamat

Utolsó kommentek

  • Paraphone: @horvathviteztamas: Köszönöm, hogy felhívtad a figyelmemet mindezekre, már törlöm is az egészet. :D (2021.02.23. 21:07) Don Pepe: vegánság és egyéb
  • horvathviteztamas: Tévedések, csúsztatások és nettó baromságok elegye... (2021.02.18. 15:52) Don Pepe: vegánság és egyéb
  • lordblog: Tegnap este megnéztem az egyik drága unokám, NUDLESZ videóját. A Pesti utcán ment egyik embertől a... (2019.07.09. 13:58) Elek Zé, és a Sonkás Tömlős Sajt
  • JanCsi: "...végül a legnagyobb csoport, azok a középosztálybeliek, akiknek nincs ízlésük, de nem akarnak p... (2019.04.08. 22:44) Padthai Wokbar
  • asztronau: Hát barátom, neked nem való más mint a McDonalds és a kínai :)) Végre egy igényes, friss, normál... (2018.09.03. 15:15) Padthai Wokbar
  • Utolsó 20

Címkék

áfonya (1) aldi (1) Aldi (2) Alekosz (1) Allee (1) almalé (1) Alsóörs (1) amerikai álom (1) Andretti (1) angol reggeli (1) archív (3) Árpád híd (1) ázsiai hét (1) Balaton (3) Balatonszemes (1) balzsamecet (1) baromfi fasírt (1) Beáta (1) bébiparaj (1) BelFrit (1) Belga csoki (1) bevezető (2) bolognai (1) Budaörs (1) burger (2) Butler selection (1) butter brothers (1) Campona (1) chips (4) cinizmus (1) citarin (1) citrom (2) Cool Snack (1) csicseriborsó krém (1) Csíkos (1) csirke (4) csízió (1) csokoládé (1) curry (2) dogger (1) Don Pepe (14) DPFC (1) ecet (1) édesítőszer (1) édesség (4) egészséges (1) Elek Zoltán (1) Eurocenter (1) fagyi (1) fagylalt (2) fekete erdő (1) felirat (1) félkészétel (1) Fructiv (1) galambóc (1) gárdony (1) gombás csirke (1) Good milk (1) Grafiti (1) gránátalma (1) GRoby (1) guava (1) gyorsétterem (2) gyros (1) gyümölcsrizs (1) hagyma (2) hamburger (5) hamé mártás (1) hamhotburdogger (1) happy day (1) házi (4) hekk (1) hot dog (1) hummus (1) ital (1) jegeskávé (1) joghurtital (1) kacsa (2) káposzta (1) kávé (1) kebab (1) kenyér (2) Kicsi (2) kínai (22) kínai leves (2) kiwi ital (1) knorr (1) konzerv (1) krumpli (1) krumpliszirom (1) landliebe (1) lángos (2) legalja (2) Lidl (1) light (1) Lipóti pékség (1) longer (1) májas (1) mammut (1) margarin (1) marha (1) marhalábszár (1) Meki (2) melegszendvics (2) mexikói (1) méz (1) mézes-mustáros (1) Müller (2) mustár (1) narancs (1) NDK szendvicssütő (1) Népstadion (1) növényi zsír (1) OK (1) önkiszolgáló pénztár (1) padthai (1) pain pailasse (1) párizsi (1) pékség (3) péksütemény (4) pisztácia (1) pizza (6) pizzafeltét (1) pizzahajó (1) Porecs (1) pörkölt (1) Power fruit (1) pringles (1) pro és kontra (2) pulled pork (1) quark (1) rágó (1) rakott krumpli (1) rauch (1) recept (3) reggeli (1) Ricco (1) rudi (1) rum-trauben-nuss (1) sajt (1) sajtkrém (2) sajtos párizsi (1) saláta (1) sárgabarack (1) sió (1) spagetti (1) Spar (3) sprotni (1) strandkaja (1) sugár (1) sült krumpli (1) szalonna (1) szendvics (1) szénsavas üdítő (1) szeptemberi étlap (1) szolgálati közlemény (1) szósz (1) szponzorált tartalom (1) TAO (1) tésztás leves (1) thai (1) Tian Tan (1) tízsajtos (1) tojás (1) toszkána (1) trópusi (1) tubus (1) tuti (1) újbuda (1) Új Shanghai (1) unboxing (1) vajas keksz (1) vega (2) vegán (2) video info 1 (1) virslis (1) Vitorlás (1) Wok (1) wokbar (1) youtube (1) (1) Címkefelhő

Junkfood 2.0. "Az vagy, amit megeszel. Én szeméten élek."

2014.02.27. 19:58 Paraphone

Mekk Reggeli és önkiszolgáló pénztár

Címkék: reggeli gyorsétterem önkiszolgáló pénztár Meki

Két, hazánkban gyökeret verni képtelen, felesleges, és indokolatlanul bosszúságot generáló dologról kívánok pár szót ejteni ebben a bejegyzésben. Az egyik a Meki változtatás és igényfelmérés nélkül importált baromsága, a Mekreggeli; a másik pedig a Csíkos -gondolom- pénztáros-fizetés spórolási manővere, az önkiszolgáló pénztárak elterjesztése.


MekReggeli

Magyarországon, a magyar emberek nem reggeliznek. Esetleg, talán hétvégente, de a többség még olyankor sem. Örül, hogy végre délig alhat, legrosszabb esetben tízkor kidobja az ágy, iszik egy kávét, és nekiáll ebédet főzni. Mire nagyon éhes lenne, addigra megkészül, délután egykor meg már ki reggelizik?
Hétköznap pláne nem reggelizik. Próbál minél tovább aludni, utána kapkodva készülődik, iskolába/munkahelyre sietvén esetleg áldoz a péksütemény-kultusz oltárán, de azt is sok esetben már "odabent" eszi meg.

Ehhez képest a Meki már sokadik éve erőlteti ezt a szarságot. Gyere be, egyél két szelet puhított farostlemez között egy adag tojásporból készült... mit lehet a tojásporból készíteni egyáltalán? Nevezzük tojás-nak. Aki volt honvéd a néphadseregben, annak nyilván bepárásodik a szeme a nosztalgiától, de ők biztosan nem célközönség.
Persze, ha ezzel nem laksz jól (ami szinte lehetetlen, mivel a termék majdnem akkora, mint egy fél sajtburger), akkor rakass bele bacont. Hű. Ha.
Hozzá persze narancslé, mert az annyira ámerikai. Vagy kávé, de az is amerikai, receptje: magyar presszó+fél liter tej+negyed kiló cukor.

Ki vágyik ilyesmire? Ki vágyik ilyesmire, mikor belép egy hamburgereztető gyorsétterembe??
Mikor nagyon sír az arcom, hogy mi ez a sok túlárazott hitvány szar, akkor szoktak ajánlani valamiféle sertéshúsos toastszendvicset (beugrott, így hívják azt a panírozott habszivacsot), ami már MAJDNEM rendes hamburger... de kérdem én, ha olyat csinálnak, miért nem csinálnak Nagy Mackót is? Nem bírná a konyha a kétféle, párhuzamosan futó menüsort? A délelőtti ""tömeget"" elnézve ez a veszély nem fenyeget.

Persze mindezt le se szarnám, ha mondjuk reggel hat és hét között tartana, de nem, 10:30-ig(!!!) nem kapni rendes ennivalót, ami igazából inkább 11, mert "idő kell, hogy átálljon a konyha".

Vegyük tehát észre: ez étterem üres ilyenkor, nincs forgalom, az emberek nem szeretik, nem finom, nem éri meg, túlárazott, szokás-és kultúraidegen, ráadásul dupla annyi papírmunka az étteremnek. Donald bácsi, nyisd végre rá a szemed a magyar realitásokra, és csöndesen búcsúztasd el ezt a marhaságot, köszi.


Önkiszolgáló pénztár

Valamivel fiatalabb, de hasonlóan népszerűtlen találmány, mint a "reggeli". A Csíkos középső, hagyományos pénztárait már szinte mindenhol kibombázták, és megépítették nem kis erőfeszítéssel ezeket az önkiszolgálókat.
Amik NEM önkiszolgálók, mert folyamatosan egy, de sokszor két, egykori kasszás lézeng ott, segítve, tanitgatva a bizonytalankodó vevőket. Plusz egy ember folyamatosan sasolja a kamerákat, hogy ki akar lopni, plusz minimum egy biztonsági őr is lézeng. Mert hát megbízunk mi a vevőinkben, de azért szárazon tartjuk a puskaport is itt, Észak-Balkániában.

A magyar ember, Magyarországon NEM használ önként automatát egészen addig, amíg van választási lehetősége. Több generáció nőtt fel a pénzt elnyelő, de BKV vagy MÁV jegyet/forró italt/poharat/forró italt és poharat nem adó automatákat használva. Legalább egy generáció tanulta mag a saját bőrén, hogy interneten/telefonon/levélben semmit nem lehet elintézni, mindenhez "be kell menni", és "egy emberrel" beszélni. Ha mégis telefonon próbálkozik a magyar, addig pörgeti az automata által feladott lehetőségeket, míg végre el nem jut az "ügyintéző kapcsolása: ...-s gomb"-ig, mivel tudja, hogy csak akkor fog értelmes, használható információhoz jutni.
Magyarország a rágógumival, gombostűvel, pillanatragasztóval meghekkelt bankautomaták és kártyás telefonfülkék hazája.

A magyar ember szemében minden automata ellenség, egy gépezet, ami folyamatosan gátakat emel elé és csapdákat ás, amik leküzdésére nincs kiképezve és felkészítve.

Ehhez képest a Csíkosban nem tudom, mire számítottak.
Vásárlókártya. Göngyöleges papír. Akciós kupon, egyik-másik-harmadik. Begyűjtendő ragaszthatós matricák, majd beváltandó, teliragasztott füzetek. Lesárgacímkézett termékek, amiket ötből háromszor a rendes pénztár se vesz be (olyankor: vonalkód alatti sorszám-bogarászás, kézzel bepötyögés, stb). Öt lisztem van, de hatszor csipogott, mikor lehúztam. Most mit tegyek? Tízezresem van, de valamiért kidobja. Itt állok, minden le van húzva, csak fizetni kéne, de nem tudok. Beveszi a bankkártyámat, csinál vele valamit, de nem tudom, mit. És ha véletlenül többet húzott le? Vagy kétszer?
Megannyi probléma, kérdés, és egyedi, speciális eset. És ha valami nem megy, akkor ott van egy buta gép, amivel nem lehet mit kezdeni, ha kiabálok vele, max hülyének néznek.

Ma konkrétan két hagyományos pénztár működött a Bécsi útiban, és két "segítő" terelte(!) a vásárlókat az önkiszolgálóba. Normálisan ez négy működő kasszát jelentett volna, fele olyan hosszú sorral (mert bizony az emberek inkább beálltak ötvenediknek a sorba, mintsem az önkiszolgálóba álltak volna be).

Ez kérem baromság. Ki vele!


Hogy mit tehet az egyszeri fogyasztó, akinek a véleménye a multit, a kereskedőt a lehető legkevésbé sem érdekli? A passzív polgári engedetlenségen kívül nem sokat. Nem megyünk Mekibe 11 előtt (ahogy senki), és nem állunk be az önkiszolgáló pénztárhoz (ahogy senki).
Hasonló szélmalomharcot vívok évek óta a kereskedelmi televíziókkal, ami abból áll, hogy ha reklámmal szakítják meg a műsort, átkapcsolok, és nem is kapcsolok egy jó darabig vissza.
Tartok tőle, hogy a bemutatott két passzív ellenállás hasonlóan megrázó sikertelenséggel fog járni. :(

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://belpokol.blog.hu/api/trackback/id/tr995835978

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

EvilHedgehog 2014.02.27. 21:22:41

Átmész a Burger-be.. ott legalább íze is van a hambiknak..

krüger 2014.02.28. 19:36:46

A mekiben konkrétan az az oka az átállásnak, hogy a reggeli burgereket más hőmérsékletű platnin sütik, mint a nap közbenieket.

Én Magyarországon még nem láttam önkiszolgáló pénztárt, Angliában igen, egy ottani teszkóban, ott működött.

ExPerec 2014.02.28. 21:08:33

Eleinte én is felháborodtam az önkiszolgáló kasszákon. Arra gondoltam, hogy, "nabazmeg, kirúgtak 5 embert és velem végeztetik el az ő melójukat.(Legalábbis egy részét) Faszom!"
De amit írsz, mármint hogy szívesebben állnak így is sorba a kedves fogyasztók; igaz. Én meg azt nagyon utálok. Úgyhogy szép lassan meghajlott a gerincem és simán bevágódok magamnak csipogtatni az önkiszolgálóba. De lélekben támogatom az ellenállást! :D

A Mekiről nem tudok nyilatkozni. Életemben összesen kétszer ettem ott, az utolsó úgy kb. 20 éve volt. Úgy vagyok vele, hogy aki ott túr, meg is érdemli a sorsát. Mondjuk én pont az a reggelizős fajta vagyok. Ráadásul előző este elkészítem, sőt még egészséges is.

krüger 2014.03.01. 22:58:44

Nálunk egy darabig működött lángossütő, ott sok melós reggelizett, de aztán bezárt. A melósok rendesen szoktak reggelizni: lángost, pogácsát, szendvicset, mellé kávé és pálinka.

krüger 2014.03.19. 09:40:56

A kezdeti lendület után leült (leállt) a blog. Ami engem illetve, szívesen olvasnék a Smack jellegű tésztákról. Ma is azt fogom ebédelni.
süti beállítások módosítása