Végre csak sikerült asszonykámmal kipróbálnunk a Don Pepe ehavi extra burgerét, a Toszkánt. Előre szólok: ízlett. Szóval, ma még rendelhető, aki ilyet szeret, annak érdemes megtenni.
Én többnyire rendelek a DP-től, ezúttal sem volt másként. Külön kiemelném, hogy az étel negyed órával előbb(!) jött, mint a beígért.
A burger és a krumpli nem égette a számat, mondjuk hidegnek sem mondanám, pont ehető volt.
Általában szeretek tételesen rugózni az egyes összetevőkön, de ez ezúttal nem bírt összejönni. Ez a csirkés kreáció ugyanis simán csak harmónikus - és ez alapvetően teljesen jó.
Tudni érdemes, hogy nálam a hamburger marhahúsos, lehetőleg baconnal, és bbq-szósszal. Vagy sertéshúsos. Esetleg halas. Valamiért nem bízok a csirkés verziókban, azokban a húspogácsa többnyire eléggé... valószerűtlen; ráadásul unom a majonézes-jégsalátás megoldásokat.
Kedvelem viszont Toszkánát.
Bár néhány dolgot nem értek, pl:
- ha ez egy "hónap burger", akkor mi köze októbernek Toszkánához?
- mi az aktualitása a parajnak (=spenótnak) októberben?
- mi az összefüggés Toszkána és a pa... spenót között?
Megannyi kínzó, ámde tök mellékes kérdés.
Azért csak megkísérlem elemeire szedni a kompozíciót:
- a buci nagy, puha, és magvas, jó állagú, nem szétmállós
- a csirkemell-szeletek külön regét érnek: jó fűszerezésű, szaftos, vastag kis húsdarabok, legalább három részletben a bucin belül, teljesen hiteles a dolog
- a paradicsom-karikák rendben voltak
- bébiparaj és parajos sajtkrém: egyértelműen ezek voltak a hangsúlyosak extra ízélmény szempontjából, nekem nagyon bejött, annak ellenére, hogy a spenót a közömbös ételek kategóriájába esik. Karakterizálták a burgert, de nem uralták el
- cheddar: igen, volt benne sajt
- aszalt paradicsom: hol? Mindkettőnk nagy bánatára nem találkoztunk vele
- articsóka: direkt szétszedtem a bucit, hogy rátaláljak, de nem. Na, nem mintha akkora ételsznob lennék, hogy kimondottan az articsóka miatt rendeljek meg valamit... de tényleg: milyen az az articsóka? Finom az? Jó dolog? Része vajon a magyar gasztrokultúrának? (És a toszkánnak?)
A krumpli kissé főtt-sült krumpli jellegű volt, vastag, házias szeletek, markánsan befűszerezve, szépen egybemaradva. És elég sok.
A DP-öntet a burihoz pedig még mindig legendás, ráadásul mintha dupla annyi lenne a legutóbbi burger-rendeléshez képest. Ami nagy pirospont.
Asszony két pofára ette, mondjuk éhes is volt, a végén annyit dünnyögött, hogy "finom volt".
Továbbá azt üzeni mindenkinek, hogy először a burgert egyétek, és csak utána a krumplit, mert utóbbinak olyan intenzív az íze, hogy nem fogjátok érezni az előbbiét.
A végére mindketten jóllaktunk, még én is, pedig egy fél burger, egy fél adag krumplival, nekem alapból kevés szok lenni.
Összegezve: a Toszkán burger egy nagyon jól eltalált, ismét csak kissé merészen újító, de nagyon profin kivitelezett étel, aki a csirkés ételek nagy rajongója, annak mindenképpen ajánlom, de annak is, aki szeretne valami közepesen szokatlan, ámde ízletes ételt enni.
8/10
Utolsó kommentek