Nyilván nem én, és nem most fogom felfedezni a langyos vizet azzal, hogy kijelentem: ügyes vásárlással, és minimális konyhai munkával jóval olcsóbban ki lehet jönni, mint mondjuk készételekkel.
Egyszerűen nem akarom elfogadni, hogy ma, Magyarországon vannak olyanok, akiknek éhezni KELL. Aki valóban éhezik, az vagy menthetetlenül hülye, vagy javíthatatlanul lusta, vagy felesleges luxuskiadásokra megy el a kajapénze (cigi, pia, drog, TV-újság, stb.).
A minap házi hamburgerre szottyant kedvem, nézzük hát, hogyan segített ennek kivitelezésében a helyi Csíkos!
A kezdőlöketet a zsemle adta. A Csíkosban mindig érdemes első körben a lesárgacímkézett pultokat-hűtőket-konténereket végigrabolni. Pékárú szinte mindig van leértékelve. Amire figyelni kell: kenyér+műanyag zacskó+párás levegő+kellően sok idő együtt=zöld/szürke penészfoltok. Ezek bizony nemritkán a lejárati idő elérkezte előtt megjelennek!
A hambikhoz alapnak hat darab, szezámmagos és penészmentes "színes value" zsemle érkezett a kosárba. Az irreális 269ft-os ár helyett mindössze 86 forintért.
Ígértem egy bejegyzést a Csízió pizzafeltétről (tehát nem sajt!), ez a mostani nem az lesz. Viszont ""sajt"" kilóját 800ft-ért sehogy máshogy nem vesz az ember. Így hát ha már hamburger, legyen sajtburger alapon egy 25 dekás darab landolt a zsemlék mellett a remekműből.
A lényeg a végén érkezett: 10db marhahúspogácsa (szigorúan 51% marhahústartalommal, és nem, nem akarjuk tudni, mi a maradék 49%) cca 900ft-ért. Szintén "value színes".
Otthon jó házi csalamádé van; kecsup(csap? csáp? csöp? tchup?) szintén van. (Szigorúan Kőrösi, mert az hazai, finom, nem túl édes, paradicsomízű, és megfizethető.)
NDK szendvicssütő beizzít. (Emlékezzünk: minden háztartásban van. Ez, meg a Kalas sószóró.)
A fagyott húspogácsák szokatlanul termetesek:
Akinek esetleg NINCS otthon ilyen sütője, annak mondom: minimum 1,5, de inkább 2 centi vastag "húsokat" kell elképzelni.
Sütési időre 2*4 percet írtak, ami nyilván komolytalan, én 2*8 percig sütöttem, úgy már nem éreztem azt, hogy hányok a nyers hústól. Sajnos akárhogy forgattam, a húspogácsák közepe elkezdett kifolyni, és az egész teknőspáncél-szerű formát vett fel:
A tálcában látható nyirok, az a két húsból kisült uszkve fél decinyi zsír-faggyú-zselatin koktél.
Ezekre jöttek a szelet "sajtok", zsemlék a sütő tetején megpirítva, egyik felébe csalamádé, arra húspogácsa, arra az összekecs...ozott másik fél zsömle, íme:
Ez egy normál lapostányér a képen (a hambi alatt).
Számoljunk:
Asszonyomnak és nekem egy komplett, laktató ebéd+vacsora (2*2+2*1) hambi. Elkészítési idő: két darabra kb 20 perc. Egy hambi ára: zsemle 14ft, hús 90ft, sajt 33ft (bár nem használtam el mindet), csali ingyen, kecs...p ~2ft, villanyáram, mosogatószer, amortizáció kb 50ft. Összesen 189ft.
És az íze? A zsemle csak kicsit volt száraz, és szétmálós. A húsban a 10 alkalomból mindössze kétszer találtam oda nem való dolgot, egyszer szétrágtam és lenyeltem (mert nem volt kedvem kiköpni), másszor a hüvelykujj első izületének méretével vetekedő ín(?)darabtól megváltam. Ízre tűrhető, kissé borsos. Az összhatás teljesen ehető volt, sőt, megkockáztatom, hogy az utcán árult hambik jelentős hányadával megállta volna az összehasonlítást.
5/10, mert ugyan nem egy világverő kaja, de ennyiért nagyon megéri, és nem mellesleg jó "játék" otthon, magadnak, secperc alatt gyorséttermi kaját összerakni.
Utolsó kommentek