A blogról

Ajánlom magamat

Utolsó kommentek

  • Paraphone: @horvathviteztamas: Köszönöm, hogy felhívtad a figyelmemet mindezekre, már törlöm is az egészet. :D (2021.02.23. 21:07) Don Pepe: vegánság és egyéb
  • horvathviteztamas: Tévedések, csúsztatások és nettó baromságok elegye... (2021.02.18. 15:52) Don Pepe: vegánság és egyéb
  • lordblog: Tegnap este megnéztem az egyik drága unokám, NUDLESZ videóját. A Pesti utcán ment egyik embertől a... (2019.07.09. 13:58) Elek Zé, és a Sonkás Tömlős Sajt
  • JanCsi: "...végül a legnagyobb csoport, azok a középosztálybeliek, akiknek nincs ízlésük, de nem akarnak p... (2019.04.08. 22:44) Padthai Wokbar
  • asztronau: Hát barátom, neked nem való más mint a McDonalds és a kínai :)) Végre egy igényes, friss, normál... (2018.09.03. 15:15) Padthai Wokbar
  • Utolsó 20

Címkék

áfonya (1) Aldi (2) aldi (1) Alekosz (1) Allee (1) almalé (1) Alsóörs (1) amerikai álom (1) Andretti (1) angol reggeli (1) archív (3) Árpád híd (1) ázsiai hét (1) Balaton (3) Balatonszemes (1) balzsamecet (1) baromfi fasírt (1) Beáta (1) bébiparaj (1) BelFrit (1) Belga csoki (1) bevezető (2) bolognai (1) Budaörs (1) burger (2) Butler selection (1) butter brothers (1) Campona (1) chips (4) cinizmus (1) citarin (1) citrom (2) Cool Snack (1) csicseriborsó krém (1) Csíkos (1) csirke (4) csízió (1) csokoládé (1) curry (2) dogger (1) Don Pepe (14) DPFC (1) ecet (1) édesítőszer (1) édesség (4) egészséges (1) Elek Zoltán (1) Eurocenter (1) fagyi (1) fagylalt (2) fekete erdő (1) felirat (1) félkészétel (1) Fructiv (1) galambóc (1) gárdony (1) gombás csirke (1) Good milk (1) Grafiti (1) gránátalma (1) GRoby (1) guava (1) gyorsétterem (2) gyros (1) gyümölcsrizs (1) hagyma (2) hamburger (5) hamé mártás (1) hamhotburdogger (1) happy day (1) házi (4) hekk (1) hot dog (1) hummus (1) ital (1) jegeskávé (1) joghurtital (1) kacsa (2) káposzta (1) kávé (1) kebab (1) kenyér (2) Kicsi (2) kínai (22) kínai leves (2) kiwi ital (1) knorr (1) konzerv (1) krumpli (1) krumpliszirom (1) landliebe (1) lángos (2) legalja (2) Lidl (1) light (1) Lipóti pékség (1) longer (1) májas (1) mammut (1) margarin (1) marha (1) marhalábszár (1) Meki (2) melegszendvics (2) mexikói (1) méz (1) mézes-mustáros (1) Müller (2) mustár (1) narancs (1) NDK szendvicssütő (1) Népstadion (1) növényi zsír (1) OK (1) önkiszolgáló pénztár (1) padthai (1) pain pailasse (1) párizsi (1) pékség (3) péksütemény (4) pisztácia (1) pizza (6) pizzafeltét (1) pizzahajó (1) Porecs (1) pörkölt (1) Power fruit (1) pringles (1) pro és kontra (2) pulled pork (1) quark (1) rágó (1) rakott krumpli (1) rauch (1) recept (3) reggeli (1) Ricco (1) rudi (1) rum-trauben-nuss (1) sajt (1) sajtkrém (2) sajtos párizsi (1) saláta (1) sárgabarack (1) sió (1) spagetti (1) Spar (3) sprotni (1) strandkaja (1) sugár (1) sült krumpli (1) szalonna (1) szendvics (1) szénsavas üdítő (1) szeptemberi étlap (1) szolgálati közlemény (1) szósz (1) szponzorált tartalom (1) TAO (1) tésztás leves (1) thai (1) Tian Tan (1) tízsajtos (1) tojás (1) toszkána (1) trópusi (1) tubus (1) tuti (1) újbuda (1) Új Shanghai (1) unboxing (1) vajas keksz (1) vega (2) vegán (2) video info 1 (1) virslis (1) Vitorlás (1) Wok (1) wokbar (1) youtube (1) (1) Címkefelhő

Junkfood 2.0. "Az vagy, amit megeszel. Én szeméten élek."

2021.06.13. 21:10 Paraphone

Beáta ...mindenház, Balatonszemes

Címkék: hamburger Balaton Balatonszemes pulled pork Beáta

(A hely hivatalos neve egyébként Beáta Kávéház & Fagylaltozó, de az ételeik szerintem regioszerte az élmezőnybe pozicionálják őket, ezért is módosítottam az egység némileg megtévesztő titulusán.)

A hétvégén Balatonszemesre ruccantunk random mininyaralás céljából, mondjuk végig szar idő volt, de ez ezen a blogon végképp nem lényeges, még ha útiblog lenne, akkor sem.
Enni kell; mi pedig már túl öregnek és elitista sznobnak éreztük magunkat ahhoz, hogy a Kádár-korszakból ittragadt, igénytelen módon elkészített és szervírozott, hatvanszor használt olajból kikapott Aro-s mirelit szalmakrumplit zabáljuk, mellé az elmaradhatatlan papírvékony "bécsi szelettel", kemény panírban. 1790-ért. Inkább belavíroztunk a címben említett, bizalomgerjesztő helyre, és ettünk egy hambit 1900-ért - további részletek alant.


A hely erőszakkal próbálja fagylaltozónak álcázni magát, betérve nem is értettük, miért van kiírva a hamburger, ha még az a forgó hústömb sincs - az olvasók zavara ezen a ponton kb megegyezett a személyzet értetlenségével. :)
Szerencsére a kiszolgálás a szívélyesség és a jófejség magasfoka, a karakteres pincérsráccal hamar kölcsönösen a szívünkbe zártuk egymást, minden kérdésre azonnal megfelelt, ellátott kért, és kéretlen tanácsokkal, és mindig megérdeklődte, hogy mennyire voltunk maximálisan megelégedve.

Közhely, hogy a honi kézműves hamburgerforradalom szereplőiért már nem kell feltétlenül a fővárosba utazni, vidéken is, főleg a nagyobb túristaforgalmi-övezetekben, egyre több helyen bukkannak fel azok a sztenderdek, amiket a Magic Burger feltalált, a Zing sztenderdizált, és a Bamba tökélyre fejlesztett.
Nem viccelek: a Beátában (ezt így soha többet nem vagyok hajlandó leírni, szóval... ott) van olyan jó a burger, mint a pestieknek nyilván bemutatni szükségtelen Bamba Marhában.

Első alkalommal kacsamájasat(!!) kértem; a húspogácsa kiadós méretű, kellően szaftos, de természetesen nem nedves vagy nyers, szépen kérgesre sütött, de talán kissé laza szerkezetű, jó íz, minimál, de harmónikus fűszerezés. A burger lelke tehát több, mit rendben volt.
A buci, mely sokszor egy túlzottan alulértékelt része a burgernek, pedig a zömét adja, és az állagát alapból határozza meg az ételnek, szóval a buci hatalmasnak, és átharaphatatlannak tűnt, de két kézzel könnyen összelapítható, ropogós, de mellé hamburgeresen szivacsos, jól harapható, eléggé állékony, finom, levegős, mégis kiadós darab.
A kacsamáj fergeteges összetevő: elég karakteres, nincs kiszárítva, minden falatba jut, pont annyira domináns, amennyire kell, és határozottan hozza a szárnyasmáj-ízt.
A zöldségek frissek, a szószok kellően ízesek és szaftosak. Bár írhatnék pontos összetevő-listát, de sajnos nem találtam weboldalt, és étlapot a helyről.
A burger pálcával átszúrva érkezik, ez rá is fér, mert egyébként tömve van, és szaftos is. Nem egy szépen ehető étel, a krémszínű zakót ajánlatos evés előtt a BMW ülésén hagyni - amúgy meg ha krémszínű zakóban vagy, akkor az Operaházba menjél, ne a Balatonhoz.

A Zasszony csirkéset evett, azt is kóstoltam, kapaszkodjatok: konkrétan tisztességesen meggrillezett, natúr csirkemell-szelet biztosította benne a húst, nyilván a megfelelő szaftossággal.

Szerepelt még a hétvégi menűsorban egy bacon&eggs-es burger is, sok újat nem tudok elmondani, ugyanaz a magas minőség, a burgerben a bacon és a tükörtojás mindig nyerő választás, most sem volt másként. A kiegészítők ezúttal sem voltak elmismásolva, minden falatban lehetett érezni, hogy mit eszek.

Utolsó nap kipróbáltam a ház büszkeségét, a pulled pork szendvicset, és hát... uhh. Nem számítok autentikus elemzőnek a kateóriában, kb a harmadik PP-szendvics volt ez életemben, de amit tudok:
- hatalmas, kis túlzással kétemberes
- tömve volt finom, szaftos, baromi ízes hússal
- ami húscafat-kupac még valami baromi sűrű sajtszósszal(?) is át volt itatva
- a zöldség-frontot a majonézes(?) lilakáposzta-saláta dominálta, nagyon jól
- a szendvics testét egy irtó finom, ropogós, magvas rombuszkenyér adta.

És még nincs vége: a köretként erősen ajánlott sült édesburgonya egészen kiváló volt, mindenféle exrém, nagyon ötletes, és nagyon karakteres mártogatókkal, mint pl a pestos(!) majonéz, vagy a zöldfűszerekkel a magasba feldobott fokhagymás-tejfölös változat.

És még mindig tart! A hely elvileg kávézó és fagyizó, a fagyi is biztos király, azt speciel nem próbáltuk, de a különféle ír-kávé verzióik... megintcsak uhh. Ízes vaníliafagyi, tejízű-és illatú tej, és tejszínt látott valódi tejszínhab üti fel az átlagosan karakteres presszót, majd az egészet megtolja annyi krémlikőr, vagy whiskey, amitől egy hozzám hasonló absztines a második kör után az asztal alá fordul (énekelve).

Nincs itt kérem semmi elcsalva, semmi kispórolva, a nyilvánvaló szaktudás és a látható szenvedély egymásra találtak.
Az árak szabad szemmel is láthatóak, de az ember amúgy sem a nyaralásakor akarja megspórolni az évi... nyaralásra valót? Vagy mit is?

A minőségnek ára van, úgyhogy ennélfogva a pontozás ezúttal (is) csak a műfaján belül, a kézműves burgerek-és szendvicsek körében értelmezhető. De sok a duma, akkor is 

10/10

lenne, ha lenne szervízdíj.
De nincs.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://belpokol.blog.hu/api/trackback/id/tr4916592854

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása